Τιμή πετρελαίου θέρμανσης για τον μήνα Οκτώβριο

Ένα μήνα μετά την έναρξη της φετινής περιόδου θέρμανσης και η τιμή πετρελαίου θέρμανσης φαίνεται να παρουσίασε ιδιαίτερες διακυμάνσεις. Αρχικά οι Έλληνες καταναλωτές φάνηκε να ανησύχησαν ιδιαιτέρως για τα χειμερινά τους έξοδα όμως ο αίθριος καιρός που επικράτησε έως και τα μέσα Νοέμβρη στάθηκε σύμμαχός τους.

Πως όμως διακυμάνθηκαν οι τιμές σε κάθε περιοχή της Ελλάδας για τον μήνα Οκτώβρη; Σε ποιες περιοχές οι κάτοικοι έβαλαν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να ζεσταθούν; Πώς θα κυμανθεί τους υπόλοιπους μήνες;

Η Petroil Fuels, έχοντας πολυετή εμπειρία στην διανομή καυσίμων, όπως το πετρέλαιο θέρμανσης και η βιομάζα πέλλετ, ξεκινάει μια νέα σειρά ερευνών για την τιμή πετρελαίου θέρμανσης σε κάθε νομό της Ελλάδας.

Ας ξεκινήσουμε!

Τιμή Πετρελαίου Θέρμανσης ανά νομό για τον μήνα Οκτώβρη

Για άλλη μια χρονιά η πρωτιά ακρίβειας στην τιμή πετρελαίου θέρμανσης φαίνεται να ανήκει στο Νομό Κυκλάδων, όπου οι κάτοικοι θα πληρώνουν 1,5€ το λίτρο. Η τιμή αυτή φαίνεται να είναι 0,20€ πιο πάνω σε σχέση με την περυσινή τιμή. Με 1,50€ το λίτρο θα προμηθευτούν και το πετρέλαιό τους και οι κάτοικοι του νομού Δωδεκανήσου ενώ μικρές διαφορές της τάξεως των 0.069€ το λίτρο θα συναντήσουν και οι κάτοικοι της Κέρκυρας, του Ρεθύμνου, της Φωκίδας, της Ευρυτανίας και Θεσπρωτίας. Τιμές φωτιά συναντάμε στο νομό Κεφαλληνίας και Ηρακλείου με την τιμή να σκαρφαλώνει στο 1,45€ το λίτρο σε σχέση με το 1,20€ το λίτρο που ίσχυε πέρυσι και στα 2 νησιά.

Με λίγο χαμηλότερες τιμές θα ζεσταθούν στα Βόρεια της χώρας, με τις τιμές στους νομούς να φτάνουν τα 1,4€ τι λίτρο στους νομούς Πρεβέζης, Καβάλας, Ιωαννίνων, Κοζάνης και Ημαθίας. Ανάλογες τιμές συναντώνται και στους νομούς της Πελοποννήσου όπου οι τιμές κυμαίνονται από 1,401€ στο νομό Κορινθίας έως τα 1,437€ στο νομό Λακωνίας.

Τι πιο ζεστές τιμές για τη θέρμανση του χώρου τους έχουν οι κάτοικοι του νομού Δράμας, Βοιωτίας, Πιερίας, Σερρών, Τρικάλων, Σάμου και Πέλλης, όπου η τιμή θα κυμανθεί από 1,383€ έως και 1,397€.  Οι κάτοικοι στην πρωτεύουσα και συμπρωτεύουσα θα αγοράσουν το πετρέλαιο του με 1,383€ και 1,396€ το λίτρο αντίστοιχα. Την πρωτοκαθεδρία της χαμηλότερης τιμής κερδίζει ο Νομός Λέσβου με την τιμή πετρελαίου θέρμανσης να είναι στα 1,380€ το λίτρο.

Τιμή πετρελαίου θέρμανσης ανά νομό
Χάρτης με την τιμή του πετρελαίου ανά νομό.

Επίδομα Θέρμανσης 2022

Λίγες ημέρες μετά την ανακοίνωση των τιμών του πετρελαίου θέρμανσης ως μάννα εξ ουρανού έφτασαν και οι σχετικές ανακοινώσεις για το επίδομα θέρμανσης 2022. Στο πλαίσιο στήριξης των ελληνικών νοικοκυριών και εν μέσω της ενεργειακής κρίσης, το Υπουργείο Οικονομικών στράφηκε στην υιοθέτηση μιας σειράς μέτρων με σκοπό την μείωσης της χρήσης του φυσικού αερίου και ηλεκτρικού ρεύματος ως θερμαντικών μέσων και την αντικατάστασή τους με το πετρέλαιο θέρμανσης, το υγραέριο και τη βιομάζα πέλετ.

Μέχρι στιγμής οι αιτήσεις φαίνεται να έχουν ξεπεράσει τις 600.00, ενώ αμείωτος είναι ο ρυθμός υποβολής νέων αιτήσεων στο myΘέρμανση. Η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι την Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου ενώ ο αριθμός των δικαιούχων αναμένεται να φτάσει τα 1,3 εκατομμύρια.

1η δόση επιδόματος θέρμανσης

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του επιδόματος έως την 21η Δεκεμβρίου αναμένεται να κατατεθεί στους δικαιούχους η 1η δόση του επιδόματος θέρμανσης. Για τους παλαιούς δικαιούχους η προκαταβολή θα είναι ίση με το περσινό ποσό ενώ την ίδια ημερομηνία οι νέοι δικαιούχοι θα λάβουν το ποσό που δικαιούνται από την τιμολόγηση των αγορών που έχουν προγραμματίσει έως εκείνη τη στιγμή.

2η και 3η δόση επιδόματος θέρμανσης

Η δεύτερη δόση του επιδόματος θα δοθεί στο κοινό μέχρι τον Φεβρουάριο του 2023 για τις αγορές που τιμολογήθηκαν έως την 31η Ιανουαρίου και τα τιμολόγια των οποίων κατατέθηκαν έως τις 15 Φεβρουαρίου. Η τρίτη και τελική δόση θα δρομολογηθεί για την 28η Απριλίου και θα αφορά τις αγορές που πραγματοποιήθηκαν μέχρι και την 31η Μαρτίου και καταχωρήθηκαν έως την 15η Απριλίου.

Προβλέψεις για την τιμή πετρελαίου τους επόμενους μήνες

Τον τελευταίο καιρό παρατηρείται πως η τιμή

πετρελαίου θέρμανσης ακολουθεί μια σταθερή πτώση. Η άνοδος του ευρώ έναντι του δολαρίου καθώς και οι προβλέψεις για περαιτέρω υποχώρηση της τιμής τους επόμενους μήνες, φέρνουν ευοίωνες προβλέψεις για τους επόμενους μήνες.

Ταυτόχρονα, σημαντικό ρόλο στην μείωση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης αποτελεί η κρατική επιδότηση με την έκπτωση 7 λεπτών το λίτρο, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ, που δίνεται από τα διυλιστήρια στις εταιρίες εμπορίας. Η επιδότηση θα συνεχίσει να ισχύει μέχρι και την 30η Νοεμβρίου.

Σήμερα, η μέση τιμή πετρελαίου θέρμανσης βρίσκεται κάτω από 1,30€ το λίτρο και αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω μέσα στο επόμενο διάστημα.