μακέτα ενός ξύλινου σπιτιού σε ένα ζεστό κασκόλ το φθινόπωρο

Ο φετινός χειμώνας έφερε μαζί του ένα μεγάλο κύμα ανατιμήσεων στην αγορά της ενέργειας. Οι ανακοινώσεις για αυξήσεις από την αρχή της σεζόν έχουν προκαλέσει μεγάλο αναβρασμό στα ελληνικά νοικοκυριά, αναζητώντας μέχρι σήμερα την πιο συμφέρουσα λύση για την θέρμανση του χώρου τους.

Η εν λόγω ενεργειακή κρίση, έχει αναδιαμορφώσει τα δεδομένα ως προς την οικονομικότερη λύση για τη θέρμανση ενός χώρου, με τους Έλληνες να διχάζονται στην επιλογή καυσίμου.

Έρευνα για την ανάδειξη του οικονομικότερου καυσίμου

 

Τον προηγούμενο μήνα το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης, πραγματοποίησαν έρευνα για το κόστος της θέρμανσης. Πιο συγκεκριμένα, εκπόνησαν τεστ τεχνολογιών θέρμανσης συγκρίνοντας το πετρέλαιο, τους λέβητες βιομάζας, τις αντλίες θερμότητας, το φυσικό αέριο, την ηλεκτρική ενέργεια και τα ενεργειακά και συμβατικά τζάκια.

 

Ειδικότερα, για τη συγκεκριμένη έρευνα τεχνολογιών που εκπονήθηκε και για την ανάδειξη της πιο συμφέρουσας επιλογής θερμικού συστήματος, ως δεδομένο λήφθηκε η κατανάλωση καυσίμου ενός μέσου νοικοκυριού, χωρισμένο σε τετραμηνιαία βάση με ανάγκες τις 3.000 κιλοβατώρες ή τις 4.500 κιλοβατώρες αντίστοιχα ως προς την κατανάλωση της σεζόν, δηλαδή για 6 μήνες.

Τα αποτελέσματα της έρευνας

 

Τα αποτελέσματα από τον υπολογισμό του κόστους ανάλογα με το είδος θέρμανσης εξήχθησαν με βάση την τιμή πετρελαίου στα 1,13 € ανά λίτρο και διαμορφώθηκαν ως εξής:

Θέρμανση με Πετρέλαιο

  • Το πετρέλαιο θέρμανσης φαίνεται να αποτελεί μία από τις πιο συμφέρουσες επιλογές, λαμβάνοντας υπόψη και την επιδότηση του επιδόματος θέρμανσης . Μία τετραμελής οικογένεια, που ζει σε περιοχή της Κλιματικής Ζώνης Β π.χ. στην Αθήνα, αν επιλέξει το πετρέλαιο για την θέρμανση της, θα πληρώσει 0,13€ την κιλοβατώρα. Επιπλέον αν η οικογένεια είναι δικαιούχος του επιδόματος θέρμανσης το κόστος μειώνεται στα 0,07€.
  • Στη Θεσσαλονίκη η τιμή κυμαίνεται στα 0,031€ ανά κιλοβατώρα, δηλαδή 0,099€ φθηνότερα από την Αθήνα. Στην περίπτωση αυτή, για το επίδομα θέρμανσης ορίστηκε το ποσό των 181€ για την Αθήνα και των 298€ για την Θεσσαλονίκη. Ακόμα, αξίζει να αναφέρουμε πως η τιμή του πετρελαίου θα ήταν πολύ χαμηλότερη αν το 45% δεν αφορούσε σε φόρους.

Θέρμανση με Φυσικό Αέριο

  • Το φυσικό αέριο αν και κατείχε τη θέση του πιο οικονομικού καυσίμου, φέτος κρίθηκε ως μια τις ακριβότερες επιλογές. Το κόστος του φυσικού αερίου είναι 0,16€ ανά κιλοβατώρα για μια κατοικία με αυτόνομη θέρμανση και 0,169€ για μια κατοικία με κοινόχρηστη θέρμανση. Σε αυτό το σημείο να επισημάνουμε πως οι δεδομένες τιμές υπολογίστηκαν χωρίς τις πρόσφατες κρατικές επιδοτήσεις για το φυσικό αέριο.

Θέρμανση με Ηλεκτρικό ρεύμα

  • Όσον αφορά τις ηλεκτρικές σόμπες και θερμάστρες, θεωρούνται από τις ακριβότερες επιλογές, καθώς η τιμή της κιλοβατώρας για μία συσκευή με ηλεκτρικές αντιστάσεις αγγίζει τα 0,302€ ανά κιλοβατώρα. Παράλληλα, αν συνυπολογίσουμε και την κατανάλωση και των υπολοίπων ηλεκτρικών συσκευών ενός νοικοκυριού (με ισχύ 1.200 κιλοβατώρες ανά τετράμηνο) το ποσό μπορεί να αγγίξει τα 0,329€ ανά κιλοβατώρα.

Λοιπές επιλογές θέρμανσης

  • Οι λέβητες βιομάζας βρίσκονται ανάμεσα στις οικονομικές επιλογές, καθώς το κόστος ανέρχεται στα 0,097€ την κιλοβατώρα.
  • Οι αντλίες θερμότητες φαίνεται να κατέχουν την πρωτοκαθεδρία ως η οικονομικότερη λύση, χάρη στον υψηλό βαθμό απόδοσης τους και το χαμηλό κόστος τους. Πιο συγκεκριμένα, στην Αθήνα η τιμή κιλοβατώρας είναι 0,061€, ενώ στην Θεσσαλονίκη 0,070€. Η τιμή μπορεί να φτάσει στα 0,089€ στην περίπτωση που υπολογίσουμε και τις υπόλοιπες ηλεκτρικές συσκευές σε ένα σπίτι.
  • Τέλος, αναφορικά με τα τζάκια, το κόστος για το ενεργειακό τζάκι κλειστού θαλάμου είναι 0,121€ την κιλοβατώρα, ενώ για του ανοιχτού θαλάμου είναι αρκετά ακριβότερο φτάνοντας στα 0,243€.