Συντήρηση καυστήρα πετρελαίου

Το καλοριφέρ είναι αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας κατά τους χειμερινούς μήνες και η ζωή χωρίς αυτό φαντάζει ανυπόφορη. Σίγουρα κι εσύ μετράς συχνά τη στάθμη του πετρελαίου ή προσεύχεσαι να μην χρειαστείς συντήρηση καυστήρα πετρελαίου τις πιο κρύες μέρες του χρόνου.

Αν χρησιμοποιείς πετρέλαιο θέρμανσης για να ζεσταθείς, σίγουρα κατανοείς τη σημασία που έχει η τακτική συντήρηση καυστήρα πετρελαίου ώστε να εξασφαλίσεις την ομαλή λειτουργία του συστήματος θέρμανσης.

Σε αυτό το άρθρο δούμε πώς μπορείς να αναγνωρίσεις ότι υπάρχει βλάβη στον καυστήρα και πότε πρέπει να καλέσεις τεχνική βοήθεια.

1.      Υπάρχει βλάβη στην παροχή πετρελαίου

Ξαφνικά συνειδητοποιείς ότι το καλοριφέρ στο σπίτι έχει παγώσει και τρέχεις αμέσως στο δωμάτιο του καυστήρα πετρελαίου για να δεις το μέγεθος της βλάβης. Ωστόσο, πριν πανικοβληθείς ρίξε μια ματιά στη δεξαμενή πετρελαίου!  Ένας από τους λόγους που μπορεί να μη λειτουργεί ο καυστήρας είναι απλά να έχει αδειάσει η δεξαμενή του πετρελαίου.

Αν υποθέσουμε ότι υπάρχει πετρέλαιο στη δεξαμενή και ο καυστήρας δε λειτουργεί, τότε πιθανότατα να έχει μπλοκάρει σε κάποιο σημείο η παροχή πετρελαίου, να έχει κλείσει η βάνα της δεξαμενής ή ακόμη να υπάρχει βλάβη στην πρέσα της αντλίας, με αποτέλεσμα να μην στέλνει καύσιμο στον καυστήρα. Σε κάθε μία από αυτές τις περιπτώσεις, η συντήρηση καυστήρα πετρελαίου από επαγγελματία τεχνικό, είναι απαραίτητη.

2.     Εντόπισες μήπως καπνό κατά την καύση;

Αν έχεις παραλείψει τη συντήρηση καυστήρα πετρελαίου, τότε είναι πιθανό να παρατηρήσεις ότι κατά την καύση βγαίνει μαύρος καπνός. Αυτό σημαίνει ότι ίσως έχει βουλώσει ο λέβητας ή ότι δεν είναι σωστά ρυθμισμένη η πίεση αντλίας. Μερικές ακόμα αιτίες για την ύπαρξη καπνού είναι η χρήση λάθος μεγέθους μπεκ. Αυτό προκαλεί μπλοκάρισμα της εξόδου αέρα με αποτέλεσμα τον κακό εξαερισμό ή πρόβλημα με την τάση του ρεύματος.

Σε κάθε περίπτωση, καλό είναι να διακόψεις το συντομότερο τη λειτουργία του καυστήρα. Κάλεσε τεχνική βοήθεια που θα εντοπίσει την πηγή του προβλήματος.

3.     Ο καυστήρας πετρελαίου θέρμανσης σβήνει μόλις ανάψει

Ίσως από τα πιο ενοχλητικά συμπτώματα βλάβης, που όμως χτυπούν το καμπανάκι για ανεπάρκεια στη συντήρηση καυστήρα πετρελαίου. Οι πιο πιθανές αιτίες κρύβονται στο ηλεκτρολογικό σύστημα του καυστήρα.

Από τις πλέον συνηθισμένες αιτίες για την διακοπή της λειτουργίας του καυστήρα, μόλις τον θέσεις σε λειτουργία, είναι ο χαλασμένος μετασχηματιστής, βλάβη στα καλώδια υψηλής τάσης ή η λανθασμένη τοποθέτηση των ηλεκτροδίων. Γι’ αυτό, σταμάτα να ανάβεις συνεχώς τον καυστήρα σου και κάλεσε επιτέλους έναν συντηρητή!

 4. Ακούς θόρυβο κατά τη λειτουργία του; Τότε χρειάζεστε συντήρηση καυστήρα πετρελαίου!

Αν παρατηρήσεις ότι ο θόρυβος έρχεται από την αντλία πετρελαίου, τότε μάλλον υπάρχει αέρας στην αντλία, είτε τα φίλτρα είναι βουλωμένα. Σε αυτήν την περίπτωση πρέπει να γίνει εξαέρωση ή να καθαριστούν τα φίλτρα.

Άλλος παράγοντας που μπορεί να προκαλέσει θόρυβο κατά τη λειτουργία του καυστήρα είναι τα χαλασμένα ρουλεμάν φτερωτής ή η έλλειψη καπέλου καμινάδας του καυστήρα.

Μπορεί ακόμα το καπέλο καμινάδας του καυστήρα να έχει λάθος διαστάσεις. Σε αυτήν την περίπτωση, θα πρέπει να αναζητήσεις καπέλο με τις κατάλληλες διαστάσεις για την καμινάδα σου.

Συντήρηση καυστήρα πετρελαίου από την Petroil Fuels

Αν αναγνωρίζεις κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα σχετικά με τη λειτουργία του καυστήρα σου, δεν έχεις παρά να καλέσεις την Petroil Fuels! Εμείς θα φροντίσουμε για τη συντήρηση καυστήρα πετρελαίου, αλλά και για την αντιμετώπιση οποιαδήποτε βλάβης, ώστε να μείνεις ζεστός κι αυτόν τον χειμώνα.

Ακόμα κι αν δεν έχεις εντοπίσει κάποιο πρόβλημα, μην αμελείς τη συντήρηση καυστήρα πετρελαίου. Ο τακτικός έλεγχος από πιστοποιημένο τεχνικό θα συμβάλλει στην έγκαιρη διάγνωση κάθε δυσλειτουργίας. Παράλληλα, θα εξασφαλίσει την απρόσκοπτη λειτουργία του συστήματος θέρμανσης, ενώ θα σε βοηθήσει να εξοικονομήσεις έως και 30% περισσότερο καύσιμο! Επιπλέον, με κάθε συντήρηση καυστήρα πετρελαίου από την Petroil Fuels αποκτάς εντελώς δωρεάν και το φύλλο ελέγχου ΠΕΡΠΑ!

Για άλλη μια χρονιά, ζεσταίνουμε όσους αγαπάς!