Tips για γενική καθαριότητα σπιτιού

Η καθαριότητα είναι η μισή αρχοντιά! Και ποιος δε συμφωνεί με το ρητό του θυμόσοφου λαού; Σίγουρα κι εσύ παλεύεις όλον τον χρόνο με την γενική καθαριότητα σπιτιού και η σκόνη μοιάζει να είναι ο χειρότερος εχθρός σου. Γνώριζες όμως ότι κάθε εποχή του χρόνου έχει και διαφορετικές απαιτήσεις και κόλπα για την καθαριότητα του σπιτιού σου;

Καλά διάβασες! Άλλες ανάγκες έχει το σπίτι το καλοκαίρι, με τα παράθυρα να μένουν ως επί το πλείστον ανοιχτά και τους ρύπους να εισέρχονται στο εσωτερικό και άλλες τον χειμώνα, όταν είναι καλυμμένο με υφάσματα, όπως χαλιά και μοκέτες. Κι επειδή σίγουρα κι εσύ μπαίνεις στον πειρασμό να καθαρίσεις κάθε γωνιά του σπιτιού σου λίγο πριν μπει για τα καλά ο χειμώνας, θα σου δώσουμε μερικές χρήσιμες συμβουλές ώστε να παραμείνεις όχι μόνο καθαρός, αλλά και υγιής.

Αν δεν έχεις ξεκινήσει ακόμα τη γενική καθαριότητα σπιτιού, άσε το ξεσκονόπανο στην άκρη και ξεκίνα τη μελέτη!

Αποφάσισες να κάνεις γενική καθαριότητα σπιτιού; Δώσε προσοχή στα κρυφά σημεία!

Όπως είναι λογικό, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού αφήνεις το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας ανοιχτά τα παράθυρα και τις μπαλκονόπορτες, τόσο για να απολαύσεις τη ζέστη όσο και για να αερίσεις με φυσικό τρόπο το σπίτι σου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να συσσωρεύεται σκόνη σε δυσπρόσιτα σημεία που ενδεχομένως δεν καθαρίζεις συχνά, όπως κάτω από τον καναπέ και πίσω από το ψυγείο και την ηλεκτρική κουζίνα.

Κατά συνέπεια, αυτό σημαίνει πως η γενική καθαριότητα σπιτιού πρέπει να ξεκινήσει από ένα επιμελές ξεσκόνισμα σε κάθε “σκοτεινή” γωνιά της κατοικίας σου. Με αυτήν την πρακτική θα έχεις διπλό όφελος, καθώς ειδικά αν καθαρίσεις το πίσω μέρος του ψυγείου τότε αυτό θα λειτουργήσει σωστά και πιο αποδοτικά όσον αφορά την κατανάλωση ρεύματος.

Φρέσκαρε την ντουλάπα σου

Πολλοί από εμάς, σίγουρα κι εσύ, έχουμε συνδέσει τη χειμωνιάτικη γενική καθαριότητα σπιτιού με την ανανέωση της ντουλάπας μας. Ίσως βλέπεις αυτή τη δουλειά σαν αγγαρεία, ίσως πάλι ως μια ευκαιρία να φρεσκάρεις την ντουλάπα σου- το σίγουρο όμως είναι ότι πρέπει να κατεβάσεις τα χειμωνιάτικα ρούχα σου.

Αυτό είναι μια καλή ευκαιρία να αδειάσεις την ντουλάπα και να την καθαρίσεις, εσωτερικά και εξωτερικά. Η ντουλάπα είναι έπιπλο που παραμένει συνεχώς κλειστό, με αποτέλεσμα να μαζεύει εύκολα υγρασία και να δημιουργεί μούχλα. Αν θες να προετοιμαστείς καταλλήλως για τον χειμώνα, άδειασε την ντουλάπα, καθάρισέ την με χλωρίνη ή μαγειρική σόδα και άφησέ την ανοιχτή για να στεγνώσει καλά. Μετά, μένει απλά να τακτοποιήσεις τα ρούχα σου!

Γίνεται γενική καθαριότητα σπιτιού χωρίς να καθαρίσεις τα παράθυρα;

Η απάντηση είναι: όχι, δε γίνεται! Δεν έχεις παρατηρήσει τις ενοχλητικές δαχτυλιές ή την ανεπιθύμητη σκόνη που συσσωρεύτηκε κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού; Το πρώτο βήμα στον δρόμο της γενικής καθαριότητας σπιτιού είναι το σωστό καθάρισμα των τζαμιών. Με αυτόν τον τρόπο θα μπαίνει περισσότερο ηλιακό φως, άρα και ζέστη, κατά τη διάρκεια του χειμώνα, κάτι που θα σε βοηθήσει και ενεργειακά με την εξοικονόμηση καυσίμων.

Αν θέλεις να χρησιμοποιήσεις ένα φυσικό καθαριστικό, τότε προτίμησε ένα μείγμα από ζεστό νερό, λευκό ξύδι και λεμόνι ή απορρυπαντικό πιάτων.

Έχεις τζάκι; Καθάρισέ το!

Το τζάκι, ως μέσο θέρμανσης που εκ των πραγμάτων χρησιμοποιείται αποκλειστικά των χειμώνα, πρέπει να είναι καθαρό όταν έρθουν οι κρύες μέρες του χρόνου. Κι επειδή είναι πολύ πιθανό να βαριόσουν την άνοιξη να αναλάβεις αυτή τη δουλειά, φρόντισε το τζάκι και η καμινάδα να είναι καθαρά πριν ανάψεις την πρώτη φωτιά. Μια βρώμικη καμινάδα θα μπορούσε να προκαλέσει και προβλήματα στην υγεία σου, οπότε ανάλαβε αμέσως δράση ή κάλεσε κάποιον επαγγελματία να σε βοηθήσει.

Καθάρισε όλες τις κάθετες επιφάνειες του σπιτιού σου

Ίσως το ακούς για πρώτη φορά, αλλά μια σωστή γενική καθαριότητα σπιτιού, περιλαμβάνει τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο τον καθαρισμό των πορτών και των τοίχων σου. Κι επειδή η λεπτομέρεια κάνει τη διαφορά, μην ξεχάσεις τους πίνακες ή άλλα έργα τέχνης και κορνίζες που έχεις κρεμασμένα. Επίσης ξεσκόνισε καλά τα ράφια και τα βιβλία σου!

Ξεσκόνισες τους ανεμιστήρες οροφής;

Αν έχεις ανεμιστήρες οροφής θα έχεις προσέξει πόσο εύκολα μαζεύουν σκόνη και πόσο τακτικά χρειάζονται καθάρισμα. Αν δεν καθαριστούν, η σκόνη θα εξαπλωθεί στην ατμόσφαιρα του σπιτιού σου, κάτι που μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα σε άτομα με αλλεργίες ή αναπνευστικά προβλήματα.

Επειδή οι ανεμιστήρες οροφής μπορούν να χρησιμοποιηθούν και τον χειμώνα, με ανάποδη στροφή έτσι ώστε να δημιουργήσουν ζεστό ρεύμα αέρα, είναι σημαντικό να τους καθαρίσεις πριν τους θέσεις σε λειτουργία.

Η σχέση του καλοριφέρ με τη γενική καθαριότητα σπιτιού

Να και κάτι άλλο που ίσως να μην γνώριζες: μέχρι και το καλοριφέρ καθαρίζεται! Η συσσώρευση σκόνης στα θερμαντικά σώματα εμποδίζει τη θερμότητα να διοχετευτεί στην ατμόσφαιρα αποτελεσματικά, με αποτέλεσμα να υπάρχουν ενεργειακές απώλειες.

Τα καλά νέα είναι ότι ο καθαρισμός του καλοριφέρ είναι πολύ απλή διαδικασία: αρκεί να καθαρίσεις την επιφάνειά του με ένα νωπό πανί. Προσοχή! Μην ρίξεις νερό απευθείας στο καλοριφέρ, καθώς έτσι μπορεί να προκαλέσεις σημαντική βλάβη.

Φρέσκαρε το στρώμα σου

Από τη γενική καθαριότητα σπιτιού δε θα μπορούσε να λείπει το φρεσκάρισμα του στρώματός σου. Αυτό συμπεριλαμβάνει ένα καλό χτύπημα για να φύγει η σκόνη και σκούπισμα με ηλεκτρική σκούπα. Αν θέλεις να απομακρύνεις δυσάρεστες οσμές, μπορείς να απλώσεις λίγη μαγειρική σόδα στο στρώμα, να την αφήσεις να δράσει κι έπειτα από λίγη ώρα να περάσεις πάλι την ηλεκτρική σκούπα.

Για τους σκληροπυρηνικούς, προτείνουμε την τοποθέτηση του στρώματος κάτω από τον ήλιο, κάτι που θα σε απαλλάξει από τα ακάρεα και την υγρασία.

Bonus tip: Καθάρισε το σπίτι σου από πάνω προς τα κάτω

Αφού θα μπεις στον κόπο να αναλάβεις τη γενική καθαριότητα σπιτιού, τουλάχιστον κάνε το καλύτερο δυνατό! Καθώς η σκόνη πέφτει προς τα κάτω, ξεκίνα να καθαρίζεις να ψηλότερα σημεία του σπιτιού και κατέβαινε σταδιακά προς τα κάτω. Άρχισε από φωτιστικά, ψηλά ράφια και ανεμιστήρες οροφής, συνέχισε με τα χαμηλότερα έπιπλα και τέλος μάζεψε όλη την σκόνη από το πάτωμα. Αυτό το απλό trick θα σε γλιτώσει από πολύ κόπο!

Η Petroil Fuels μάχεται για τη φροντίδα του σπιτιού σου!

Μπορεί να έχεις συνδέσει το όνομά μας με τη ζεστασιά, όμως στην Petroil Fuels μεριμνούμε για κάθε ανάγκη του σπιτιού σου! Γι’ αυτό σου δίνουμε tips για την εξοικονόμηση ενέργειας και συμβουλές για τη φροντίδα της κατοικίας σου, ώστε να εξοικονομείς χρόνο και να τον αφιερώνεις σε αυτούς που αγαπάς. Για άλλη μια χρονιά, είμαστε δίπλα σου για να φροντίσεις ό,τι αξίζει!