Επίδομα θέρμανσης 2022: Κουμπαράς γουρουνάκι πάνω σε καλοριφέρ

Λίγες ημέρες μετά την ανακοίνωση των τιμών του πετρελαίου θέρμανσης και ως μάννα εξ ουρανού έφτασαν οι σχετικές ανακοινώσεις για το επίδομα θέρμανσης 2022.

Μέσα στο πλαίσιο της γενικής ανατάραξης που επικρατεί εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης, το επίδομα θέρμανσης 2022 θα δώσει μια ανάσα σε πολλά νοικοκυριά.

Στο παρακάτω άρθρο απαντάμε στις πιο συχνές ερωτήσεις που μας κάνατε για το επίδομα θέρμανσης 2022!

Τι αλλάζει στο επίδομα θέρμανσης 2022;

Την φετινή χρονιά αναμένονται αλλαγές τόσο στα εισοδηματικά κριτήρια, όσο και στη μορφή επιδότησης. Πιο συγκεκριμένα, το επίδομα θα ξεκινήσει από 100€ και θα φτάσει έως και τα 750€, αναλόγως την περιοχή που βρίσκεται το εκάστοτε νοικοκυριό και τα εισοδηματικά κριτήρια των ενοίκων του.

Επιπλέον, η επιδότηση πλέον θα έχει 2 μορφές:

  • Επίδομα θέρμανσης 2022: Θα πρέπει να συμπληρώνεται η αίτηση στο myΘέρμανση
  • Έκπτωση αντλίας: Εφάπαξ έκπτωση κατά την παράδοση του πετρελαίου θέρμανσης

Πόσο θα φτάσει το επίδομα θέρμανσης 2022;

Δεν μπορούμε να υπολογίσουμε επακριβώς το ποσό για το επίδομα θέρμανσης 2022, καθώς εξαρτάται από την περιοχή που βρίσκεται η κατοικία. Γνωρίζουμε ωστόσο πως το ποσό βάσης αυξάνεται από 300€ που ήταν το περσινό στα 350€.

Οι 2 κατηγορίες που φέτος θα ωφεληθούν ιδιαιτέρως!

Με σκοπό τη μείωση της χρήσης φυσικού αερίου και ηλεκτρικού ρεύματος για τη θέρμανσή του χώρου τους η κυβέρνηση αποφάσισε τον διπλασιασμό του ποσού:

  • Σε όσους δικαιούνταν πέρυσι το επίδομα, αλλά δεν προχώρησαν στην αγορά πετρελαίου θέρμανσης
  • Στους νέους δικαιούχους που θα αγοράσουν για πρώτη φορά καύσιμα εκτός του φυσικού αερίου και του ρεύματος

Για τις δύο παραπάνω κατηγορίες το ποσό της επιδότηση μπορεί να φτάσει έως και τα 700€.

Πώς να υπολογίσεις το ποσό που δικαιούσαι από το επίδομα θέρμανσης 2022;

Σταθερό θα παραμείνει για φέτος το σύστημα υπολογισμού του επιδόματος θέρμανσης. Αυτό σημαίνει πως το ποσό της επιδότησης προκύπτει από:

  • Τις κλιματολογικές συνθήκες στο χώρο διαμονής του αιτούντα
  • Το ψύχος, που υπολογίζεται σε κάθε περιοχή

Αυτό σημαίνει πως το επίδομα που δικαιούσαι θα προκύψει από τον πολλαπλασιασμό του βασικού ποσού επί τον συντελεστή επιδότησης που έχει καθοριστεί για την περιοχή που βρίσκεται η κύρια κατοικία σου.

Το ποσό αυτό προσαυξάνεται κατά 20% για κάθε εξαρτώμενο τέκνο του δικαιούχου.

Παραδείγματα για τον υπολογισμό του επιδόματος

Για γίνει πιο εύκολος ο υπολογισμός της επιδότησης για το επίδομα θέρμανσης, δες τα παρακάτω παραδείγματα:

Στην περιοχή της Αθήνας με Τ.Κ 116 31, όπου ο συντελεστής της επιδότησης είναι 0,43 το μέγιστο ποσό επιδότησης θα ανέλθει στα 180.60€. Για μια οικογένεια με 2 τέκνα η επιδότηση είναι 154,80€. Τέλος για μια οικογένεια με 1 τέκνο η επιδότηση φτάνει στα 129,00€.

Στον οικισμό της Θεσσαλονίκης ο συντελεστής είναι 0,71 και η μέγιστη επιδότηση για μια οικογένεια με 2 παιδιά το επίδομα θέρμανσης 2022 θα φτάσει τα 298.20 €. Το ποσό θα φτάσει τα 255.60 € για μια οικογένεια με 1 παιδί και τα 213.00 € για ένα άτεκνο ζευγάρι.

Στον οικισμό της Πάτρας και στον Πειραιά, ο συντελεστής της επιδότησης συμπίπτει και είναι 0,3. Οι τιμές για το επίδομα θέρμανσης 2022 στις 2 περιοχές θα διαμορφωθούν ως εξής: 126.00 € για μια οικογένεια με 2 παιδιά, 108.00 € για μια οικογένεια με 1 παιδί και 100.00 € για μια οικογένεια χωρίς παιδιά.

Πότε αρχίζει η έναρξη των αιτήσεων;

Η έναρξη των αιτήσεων για το επίδομα θέρμανσης 2022 αναμένεται μέχρι το τέλος Οκτωβρίου οπότε θα ανοίξει και η πλατφόρμα myΘέρμανση. Η κατάθεση των ποσών θα ξεκινήσει αρχές Δεκεμβρίου.

Ποια είναι τα εισοδηματικά κριτήρια δικαιούχων για την επιδότηση

Αν και οι συντελεστές επιδότησης παραμένουν ως έχουν, τα εισοδηματικά κριτήρια διαμορφώνονται ως εξής:

  • Άγαμος : 16.000€ (από 14.000€ που ίσχυε πέρυσι) και η ακίνητη περιουσία να μην ξεπερνά τα 130.000€
  • Έγγαμος: 24.000€ (από 20.000€ που ίσχυε πέρυσι) και η ακίνητη περιουσία να μην ξεπερνά τα 250.000€

Τα όρια της τελευταίας κατηγορίας θα αυξηθούν για τις οικογένειες με παιδιά κατά 3.000€ ανά τέκνο.

  • Οικογένεια με ένα τέκνο: 27.000€
  • Οικογένεια με δυο τέκνα: 30.000€
  • Οικογένεια με τρία τέκνα: 33.000€

Ποια καύσιμα καλύπτει το φέτος το επίδομα θέρμανση;

Στο πλαίσιο στήριξης των ελληνικών νοικοκυριών και εν μέσω της ενεργειακής κρίσης, το επίδομα σκοπεύει κυρίως στη μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου και ηλεκτρικού ρεύματος για τη θέρμανση.

Μέχρι σήμερα γνωρίζουμε πως το επίδομα θέρμανσης 2022 θα περιλαμβάνει τις εξής κατηγορίες καυσίμων:

  • Πετρέλαιο Θέρμανσης
  • Υγραέριο
  • Καυσόξυλα ή βιομάζα (πέλετ)

Τι σημαίνει η έκπτωση στην αντλία και πώς θα εφαρμοστεί;

Η έκπτωση στην αντλία δεν σχετίζεται άμεσα με το επίδομα, ωστόσο αναμένεται να ρίξει την τιμή στο πετρέλαιο. Τι είναι λοιπόν η έκπτωση στην αντλία;

Ανεξάρτητα από το αν δικαιούσαι ή όχι το επίδομα θέρμανσης 2022, δικαιούσαι έκπτωση 0,25€ ανά λίτρο κατά την παράδοση της παραγγελίας σου. Προς το παρόν, η έκπτωση στην αντλία ισχύει για τον μήνα Οκτώβριο και αναμένονται νέες ανακοινώσεις για το υπόλοιπο διάστημα.

Για άλλη μια χρονιά η Petroil Fuels ζεσταίνουμε όσους αγαπάς!

Ελπίζουμε να σε κατατοπίσαμε και να απαντήσαμε επαρκώς σε όλες τις ερωτήσεις σου για το επίδομα θέρμανσης 2022! Ωστόσο είτε δικαιούσαι, είτε όχι το επίδομα θέρμανσης 2022, στην Petroil Fuels θα βρεις και φέτος τις πιο ζεστές τιμές της αγοράς στο πετρέλαιο θέρμανσης!

Αν έχεις επιλέξει το πέλετ για την θέρμανση του σπιτιού σου, η Petroil Fuels έχει φροντίσει και για εσένα! Τσέκαρε την νέα μας υπηρεσία και εντόπισε συμφέρουσες τιμές και στο πέλετ και εξοικονόμησε χρόνο και χρήμα από την θέρμανση του σπιτιού σου!