Συναγερμός πυρκαγιάς σε τοίχο

Το σημαντικότερο πράγμα που μπορείτε να κάνετε σε μια πυρκαγιά, είναι κάτι που δεν θα γίνει την ώρα εκείνη, αλλά πολύ πριν από αυτήν. Αναφερόμαστε, φυσικά, στην αναγόμωση των πυροσβεστήρων και την υποχρεωτική παρουσία τους σε κάθε όροφο μιας πολυκατοικίας, πάντα σε συνδυασμό με συστήματα αυτόματης πυρασφάλειας στα λεβητοστάσια και τους χώρους με τις δεξαμενές πετρελαίου, στα οποία μπορεί να σας βοηθήσει η Petroil Fuels.

Τι γίνεται, όμως, σε περίπτωση πυρκαγιάς; Ποια είναι τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε σε μια πυρκαγιά τόσο για την πρόληψη της όσο και για την προστασία σας;

Μόλις αντιληφθείτε την πυρκαγιά

  1. Τηλεφωνήστε αμέσως στην Πυροσβεστική (στο τηλέφωνο 199) και δώστε σαφείς πληροφορίες για το πού βρίσκεστε εσείς, πού βρίσκεται η φωτιά και από πού προέρχεται, εφόσον το γνωρίζετε.
  2. Αν η πυρκαγιά πλησιάζει το σπίτι σας, πρέπει να παραμείνετε ψύχραιμοι και να μεταφέρετε όλα τα εύφλεκτα υλικά σε κλειστούς και προφυλαγμένους χώρους. Στη συνέχεια, κλείστε όλες τις διόδους, ώστε να μην υπάρχει είσοδος προς το εσωτερικό του σπιτιού σας για τις καύτρες.
  3. Κλείστε όλες τις παροχές φυσικού αερίου και υγρών καυσίμων μέσα και έξω από το σπίτι και μαζέψτε τις τέντες από τα μπαλκόνια και τα παράθυρα.

Αν η πυρκαγιά φτάσει στο σπίτι σας

  1. Αν δεν είστε απόλυτα σίγουροι ότι μπορείτε να ακολουθήσετε μία πλήρως εξασφαλισμένη διαδρομή, χωρίς εμπόδια που θα σας εγκλωβίσουν, μην εγκαταλείπετε το κτίριο.
  2. Μην μπαίνετε στο αυτοκίνητο. Τα υλικά κατασκευής του είναι πολύ περισσότερο εύφλεκτα σε σχέση με το κτίριο στο οποίο βρίσκεστε.
  3. Αν παραμείνετε στο σπίτι, φροντίστε να κλείσετε καλά όλες τις πόρτες και τα παράθυρα, να απομακρύνετε τις κουρτίνες και να φράξετε τις χαραμάδες με βρεγμένα πανιά.
  4. Γεμίστε την μπανιέρα, τους νιπτήρες και όποιον κουβά μπορέσετε να βρείτε, με εφεδρικό νερό.
  5. Συγκεντρώστε όλους τους ενοίκους του σπιτιού σε ένα δωμάτιο – που καλό θα ήταν να έχει παράθυρο και πάρτε μαζί σας τηλέφωνο, φακό και μπαταρίες, για την περίπτωση διακοπής του ηλεκτρικού ρεύματος. Κλείστε τις ενδιάμεσες πόρτες του σπιτιού για να επιβραδύνετε την εξάπλωση της φωτιάς.
  6. Παραμείνετε σε θέσεις χαμηλά στο πάτωμα. Οι περισσότεροι θάνατοι σε πυρκαγιές οφείλονται στον καπνό και την εισπνοή μονοξειδίου του άνθρακα και άλλων βλαβερών ουσιών. Αν χρειαστεί να μετακινηθείτε για να διαφύγετε και πρέπει να περάσετε μέσα από καπνό, φροντίστε να πέσετε στο πάτωμα, ώστε να βρίσκεστε κάτω από τον καπνό, κρατώντας το κεφάλι σας σε απόσταση 30-60 εκατοστών πάνω από το πάτωμα. Αυτή είναι η ζώνη ασφαλείας καθώς εκεί ο αέρας θα είναι καθαρός. Χρησιμοποιήστε βρεγμένα πανιά για να καλύψετε το στόμα και τη μύτη σας, ώστε να προφυλάξετε το αναπνευστικό σας όσο το δυνατόν περισσότερο.
  7. Αν δοθεί εντολή για την εκκένωση της περιοχής, ακολουθήστε πιστά τις οδηγίες των Αρχών και τις διαδρομές που εκείνες θα υποδείξουν. Πριν ανοίξετε οποιαδήποτε πόρτα, βεβαιωθείτε για το αν υπάρχει φωτιά πίσω της, από τη θερμοκρασία που αυτή έχει. Αν η πόρτα είναι ζεστή, θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε άλλη διέξοδο. Μην χρησιμοποιήσετε το ασανσέρ για κανένα λόγο.

Πυρκαγιά: Πρόληψη και προστασία με την Petroil Fuels!

Χρειάζεστε περαιτέρω πληροφορίες για την πυρασφάλεια του χώρου σας; Η Petroil Fuels σας προσφέρει ολοκληρωμένες λύσεις πυρασφάλειας. Επικοινωνήστε μαζί μας για να μάθετε τα πάντα για το χρησιδάνειο πυροσβεστήρων!