Ενώ ο πλανήτης υποδέχεται το 2019, οι τιμές του πετρελαίου στα διεθνή χρηματιστήρια παρουσιάζουν διαρκείς αυξομειώσεις. Πού αναμένεται να κινηθεί το κόστος ανά βαρέλι για τη νέα χρονιά και πόσο θα επιβαρυνθεί ο τελικός καταναλωτής; Ποιά θα είναι η τιμή πετρελαίου θέρμανσης το 2019? Η Petroil Fuels συγκέντρωσε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες σε ένα άρθρο και σας ενημερώνει.

Η ιδιαίτερα ασταθής πορεία στην τιμή του βαρελιού οφείλεται – κατά κύριο λόγο – στην αμερικανική παραγωγή σχιστολιθικού πετρελαίου, αλλά και στην απόφαση του Προέδρου Trump να επιβάλει κυρώσεις στο Ιράν. Η ανησυχία των αγορών για την πολιτική του Αμερικανού Προέδρου προκάλεσε μεγάλη αύξηση των τιμών. Ο φόβος, όμως, ότι η προσφορά πετρελαίου αναμένεται να υπερβαίνει τη ζήτηση, επέφερε μια ιδιαίτερα πτωτική τάση, που άγγιξε μέχρι και το 30% σε σχέση με τις αρχές Οκτωβρίου.

Από τότε και μέχρι σήμερα, η τιμή του πετρελαίου έχει μειωθεί συνολικά κατά 42% περίπου, γεγονός που σημαίνει ότι βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδά της, εδώ και ενάμιση χρόνο. Παρ’ όλα αυτά, σύμφωνα με προβλέψεις της Morgan Stanley, η απόφαση για μείωση της παραγωγής από τον ΟΠΕΚ θα επιφέρει εκ νέου αύξηση στην τιμή του πετρελαίου, ενώ σύμφωνα με το Reuters, η τιμή του αργού πετρελαίου τύπου Brent ενδέχεται να επιστρέψει στα επίπεδα των 70 δολαρίων ανά βαρέλι μέσα στο 2019.

Το παραπάνω σενάριο έρχεται να υποστηρίξει και η πρόβλεψη της JP Morgan, η οποία και άλλαξε την πρώτη εκτίμησή της για 83,5 δολάρια, στην πιο ρεαλιστική τιμή των 73 δολαρίων ανά βαρέλι για το 2019 και των 64 δολαρίων για το 2020. Σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε η Wall Street Journal από 13 επενδυτικές τράπεζες, η μέση τιμή του βαρελιού Brent για το 2019 διαμορφώνεται στα 69 δολάρια.

Τα περιθώρια κέρδους των ανεξάρτητων παραγωγών των ΗΠΑ γίνονται όλο και μικρότερα, τη στιγμή που τα αποθέματα πετρελαίου στη Β. Αμερική σημειώνουν άνοδο για το δεύτερο εξάμηνο του 2018. Αν και η αγορά αναπτύσσεται με ταχείς ρυθμούς, ενδεχομένως αυτοί να ανακοπούν από την πτώση των τιμών.

Στη συνεδρίασή τους στις αρχές Δεκεμβρίου, ο Οργανισμός Πετρελαιο-Εξαγωγικών Κρατών (ΟΠΕΚ) και άλλοι παραγωγοί πετρελαίου αποφάσισαν να μειώσουν τη συνολική παραγωγή τους κατά 1,2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, ξεκινώντας από τον Ιανουάριο του 2019, ώστε να βάλουν φρένο στην πτωτική πορεία των τιμών και να επιφέρουν, έτσι, ισορροπία.  Κατά μέσο όρο, οι ειδικοί αναλυτές καταλήγουν στην τιμή των 70 περίπου δολαρίων ανά βαρέλι πετρελαίου.

Παρά τις υψηλές τιμές, στις οποίες δείχνει να σταθεροποιείται το βαρέλι, μετά τη συμφωνία ΟΠΕΚ και Ρωσίας, η Petroil Fuels φροντίζει για τη διανομή του πετρελαίου θέρμανσης με αξιόπιστο τρόπο, ποιότητα υπηρεσιών, αλλά και οικονομικά συμφέρουσες λύσεις.