Εργοστάσιο επεξεργασίας πετρελαίου

Οι περικοπές στην παραγωγή πετρελαίου που αποφάσισε ο ΟΠΕΚ, σε συνδυασμό με τις κυρώσεις που υπέβαλαν οι ΗΠΑ στη Βενεζουέλα και το Ιράν, προκάλεσαν την ανησυχία των αγορών για την προσφορά και την άνοδο της τιμής του βαρελιού στα Χρηματιστήρια. Άνοδο σημειώνει και το πετρέλαιο Brent, το οποίο κατά την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου έκλεινε σε τιμή περίπου 70 δολαρίων ανά βαρέλι. Αύξηση σημειώνουν οι τιμές και στις ασιατικές αγορές, έχοντας καταγράψει ήδη υψηλό τετραμήνου.

Στόχος του ΟΠΕΚ ήταν – και εξακολουθεί να είναι – να επέλθει ισορροπία στην αγορά όσο πιο σύντομα γίνεται, ώστε να σταματήσουν οι περικοπές έως το τέλος Ιουνίου. Σύμφωνα με σημείωμα της Goldman Sachs, στο δεύτερο εξάμηνο του 2019, ο ΟΠΕΚ στοχεύει να αυξήσει την παραγωγή παράλληλα με αυτήν του σχιστολιθικού πετρελαίου.   

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με εκτιμήσεις των αναλυτών, η άνοδος των τιμών του πετρελαίου οφείλεται και στις κυρώσεις που επέβαλαν οι ΗΠΑ στη Βενεζουέλα  και το Ιράν. Στον αντίποδα αυτών, η αύξηση στην παραγωγή των ΗΠΑ λειτουργεί ανασταλτικά απέναντι στην περεταίρω αύξηση.

Χαρακτηριστικό της αύξησης αυτής αποτελούν τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Αμερικανική Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας. Σύμφωνα με αυτά, τα αποθέματα των ΗΠΑ σε αργό πετρέλαιο αυξήθηκαν σε 452,93 εκατομμύρια βαρέλια, σημειώνοντας άνοδο 7,1 εκατομμυρίων βαρελιών και διαψεύδοντας, έτσι, τις προβλέψεις για αύξηση κατά 2,5 εκατομμύρια που είχαν κάνει οι αναλυτές. Και η παραγωγή της χώρας έχει σημειώσει άνοδο σε σχέση με πέρυσι, ξεπερνώντας τα 12,1 εκατομμύρια βαρέλια ανά ημέρα – αύξηση 2 εκατομμυρίων βαρελιών ημερησίως.

Παρά την αρχική αύξηση των αποθεμάτων αργού πετρελαίου στις ΗΠΑ, στις αρχές Μαρτίου σημειώθηκε πτώση, η οποία ενδεχομένως να οφείλεται εν μέρει και στον αποκλεισμό των ΗΠΑ από τη Σαουδική Αραβία. Ταυτόχρονα, πλέον, η παραγωγή στη Βενεζουέλα βρίσκεται στο ναδίρ και οι εξαγωγές του Ιράν σε ελεύθερη πτώση. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι πτώση κατά 4,62 εκατομμύρια βαρέλια παρουσίασαν μέσα στον Μάρτιο και τα αποθέματα βενζίνης στην πιο απότομη μείωσή τους από τον Οκτώβριο του 2018.

Το ενδιαφέρον των επενδυτών επικεντρώνεται γύρω από τις μειώσεις στην παραγωγή πετρελαίου παγκοσμίως και, φυσικά, τα προβλήματα των εξαγωγών από τη Βενεζουέλα. Το εάν θα σταθεροποιηθούν, τελικά, σύντομα οι τιμές του πετρελαίου και σε τι επίπεδο τιμών θα γίνει αυτό, μένει να το δούμε.

Σε κάθε περίπτωση, φροντίστε να προμηθευτείτε το πετρέλαιό σας σύντομα, πριν οι χρηματιστηριακές αυξήσεις ενσωματωθούν στις τελικές τιμές που επιβαρύνουν τον καταναλωτή. Η Petroil Fuels είναι ο Νο. 1 σύμμαχος και η πρώτη σας επιλογή στη διανομή καυσίμων.