Χαρούμενη οικογένεια φοράει μάσκες προστασίας

Η έξαρση του κορονοϊού άλλαξε ριζικά τους καθιερωμένους κανόνες υγιεινής· οι μάσκες προστασίας έχουν κριθεί από τα πλέον σημαντικά μέτρα για την αποφυγή εξάπλωσης του ιού και η εφαρμογή τους κρίνεται αναγκαία σε όλους τους δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους. Ωστόσο, παραμένει ένα ζήτημα που που απασχολεί τους πολίτες καθόσον τα διαφορετικά είδη που υπάρχουν στην αγορά δεν είναι εξίσου προστατευτικά.

Ποιες είναι οι μάσκες που προστατεύουν αποτελεσματικά;

Για την εξασφάλιση του βέλτιστου αποτελέσματος, είναι σημαντική η επιλογή μιας μάσκας που παρέχει υψηλή προστασία και να καλύπτει τις ανάγκες του ατόμου. Στο εμπόριο, όπως προαναφέρθηκε υπάρχουν πάρα πολλά είδη, αλλά αυτές είναι οι προστατευτικές μάσκες που εξασφαλίζουν την ύψιστη ασφάλεια:

Μάσκα Προστασίας FFP

Οι μάσκες προστασίας με το όνομα Filtering Facepiece Particles ( FFP) είναι πιστοποιημένες από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Χωρίζονται σε FFP-1-2-3, ανάλογα με το φίλτρο απόδοσης τους.

Μάσκα Προστασίας FFP1

Χρησιμοποιούνται, κατά κύριο λόγο, για την προστασία από τη σκόνη. Αποτελούν επιλογή για εργασία σε εξωτερικούς χώρους και λιγότερο επιλογή προστασίας από ιούς και βακτήρια.

Μάσκα Προστασίας FFP2

Μάσκες υψηλής προστασίας. Είναι μιας χρήσης και σχεδιασμένες για να φιλτράρουν αποτελεσματικά ιούς, βακτήρια, σκόνη, ρύπανση και σταγονίδια. Τοποθετούνται εύκολα και έχουν άνετη εφαρμογή. Το υλικό τους είναι φιλικό για την επιδερμίδα και ανθεκτικό στην υγρασία. Αποτελούν μια από τις βέλτιστες επιλογές αφού παρέχουν υψηλή προστασία.

Μάσκα Προστασίας FFP3

Οι μάσκες FFP3 προστατεύουν από τα πολύ μικρά σωματίδια του αέρα και από τα υψηλά επίπεδα σκόνης. Έχουν το πιο ισχυρό φίλτρο από τις μάσκες FFP και θεωρούνται μια από τις καλύτερες λύσεις.

Χειρουργική μάσκα προστασίας:

Οι χειρουργικές μάσκες προστασίας είναι μιας χρήσης και πρέπει να αλλάζονται τακτικά μετά από μερικές ώρες. Είναι υποαλλεργικές, ιδιαίτερα ανθεκτικές και δεν ερεθίζουν την επιδερμίδα. Η εφαρμογή τους είναι εύκολη και δεν εμποδίζουν στην αναπνοή. Η προστασία που προσφέρουν είναι αποτελεσματική.

Υφασμάτινη Βαμβακερή Μάσκα Προστασίας:

Οι υφασμάτινες βαμβακερές μάσκες προστασίας είναι επαναχρησιμοποιούμενες και συνήθως αποτελούνται κυρίως από 100% βαμβακερό ύφασμα με πυκνή ύφανση. Μετά από κάθε χρήση πλένονται στο πλυντήριο στους 60 °C, σιδερώνονται και επαναχρησιμοποιούνται. Η προστασία που προσφέρουν είναι περιορισμένη σε σχέση με τις προαναφερθείσες, ωστόσο αν συνδυαστούν με μια χειρουργική μάσκα από την μέσα πλευρά, προσφέρουν ύψιστα αποτελέσματα.

Ασπίδα Προστασίας Προσώπου – Προσωπίδα Τύπου Γυαλιών

Τόσο η ασπίδα, όσο και η προσωπίδα τύπου γυαλιών, είναι επαναχρησιμοποιούμενες «μάσκες» προστασίας. Αν και αρκετά βολικές, καθώς δεν εφαρμόζονται γύρω από το στόμα, η προστασία που προσφέρουν είναι μειωμένη. Και σε αυτή την περίπτωση, αν συνδυαστούν με χειρουργική μάσκα μιας χρήσης ή με μια μάσκα τύπου FFP2, μετατρέπονται σε εξαιρετικά αποτελεσματικές.

Μάσκες προστασίας προσώπου τύπου D1

Θεωρείται η λιγότερο αποτελεσματική λύση, καθώς ο χρήστης είναι απόλυτα εκτεθειμένος. Επιπλέον, είναι αδύνατο να συνδυαστούν με οποιαδήποτε άλλη μάσκα, λόγω της εφαρμογής τους.

Παρόλα αυτά πρέπει να έχουμε κατά νου πως η χρήση οποιασδήποτε μάσκας κρίνεται αναποτελεσματική εάν δεν εφαρμόζεται ορθά.


Ο σωστός τρόπος εφαρμογής για τις μάσκες προστασίας μας είναι:

Αφού καθαρίσουμε σχολαστικά τα χέρια μας, εφαρμόζουμε τη μάσκα στο πρόσωπό μας, από τα κορδόνια, έτσι ώστε να καλύπτει πλήρως τη μύτη, το στόμα και το πηγούνι – σταθερά, χωρίς κενά -. Αν πρόκειται για χειρουργική μάσκα, πιέζουμε το μεταλλικό στοιχείο στη ράχη της μύτης και προσαρμόζουμε τα κορδόνια πίσω από τα αυτιά μας. Γενικότερα, αποφεύγουμε να ακουμπάμε την μάσκα μας καθ’ όλη τη διάρκεια που την φοράμε, ενώ κατά την αφαίρεσή της, την απορρίπτουμε από τα κορδόνια και καθαρίζουμε τα χέρια μας πριν και μετά.

Συμπερασματικά η επιλογή μάσκας είναι σοβαρή υπόθεση καθώς συμβάλει σε μεγάλο βαθμό στην διατήρηση της υγείας μας. Ωστόσο, πρέπει να γνωρίζουμε πως η επιλογή οποιουδήποτε τύπου μάσκας, υποβαθμίζεται από την μη ορθή χρήση της.

Η Petroil Fuels, έχοντας συμπληρώσει 15 χρόνια στην αγορά, βρίσκεται κοντά σου με υπευθυνότητα και συνέπεια, ενημερώνοντάς σε σωστά και έγκαιρα!
Στόχος μας είναι να προστατεύουμε εσένα και όσους αγαπάς!

Ενημερώσου για τις προσφορές μας, πατώντας εδώ !