Εγκατάσταση εξόρυξης πετρελαίου στη θάλασσα

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, πλέον, για την κρίση των σχέσεων μεταξύ Η.Π.Α. και Βενεζουέλας και την οριστική ρήξη μεταξύ των κυβερνήσεων. Πέρα από την πολιτική, όμως, μπορεί αυτή η κρίση στη Βενεζουέλα να έχει αντίκτυπο και στις τιμές του πετρελαίου;

Η απάντηση είναι αναμενόμενη, ειδικά αν συνυπολογίσουμε το γεγονός ότι η Βενεζουέλα είναι η χώρα με τα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου στον κόσμο. Σύμφωνα με αναλυτές, οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί από τις Η.Π.Α. στην κρατική εταιρεία πετρελαίου PDVSA της χώρας θα μπορούσαν να επηρεάσουν θετικά τον κλάδο των δεξαμενόπλοιων. Ο Donald Trump υπαγόρευσε τον αποκλεισμό των εισαγωγών αργού πετρελαίου από τη Βενεζουέλα στις αμερικανικές επιχειρήσεις του κλάδου, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των εσόδων για τα δεξαμενόπλοια, καθώς οι Η.Π.Α. θα αναγκαστούν, πλέον, να προμηθεύονται αργό πετρέλαιο από άλλες περιοχές του κόσμου.

Μέχρι σήμερα, οι ΗΠΑ προμηθεύονταν 500.000 βαρέλια πετρελαίου ημερησίως από την Βενεζουέλα, που αποτελούσε τον κυριότερο προμηθευτή τους. Πλέον, θα πρέπει να αυξήσουν τις εισαγωγές από γειτονικές χώρες – όπως ο Καναδάς ή το Μεξικό – αλλά και από τη Σαουδική Αραβία. Αυτό συνεπάγεται μεγαλύτερα ταξίδια για τα δεξαμενόπλοια – μιας και η απόσταση μεταξύ Η.Π.Α. και Σαουδικής Αραβίας είναι περίπου 5 φορές μεγαλύτερη σε σχέση με τη Βενεζουέλα – άρα, και άνοδο των ναύλων.

Παράλληλα, ενδέχεται και η Βενεζουέλα να στραφεί προς άλλες αγορές, επιχειρώντας να καλύψει το κενό των εξαγωγών που θα αφήσουν οι Η.Π.Α.. Με την Κίνα και άλλες ασιατικές χώρες να βρίσκονται ψηλά στη λίστα των υποψηφίων, οι ναύλοι των δεξαμενόπλοιων αναμένεται να υποστούν κι άλλες αυξήσεις.

Στον αντίποδα των παραπάνω, υπάρχουν εκτιμήσεις που αναφέρουν ότι οι Η.Π.Α. ενδέχεται να στραφούν στο αμερικανικό αργό πετρέλαιο. Παρόλ’ αυτά, οι τιμές των ναύλων παραμένουν κατά 212% υψηλότερες σε σχέση με πέρυσι την ίδια περίοδο. Αν οι ναύλοι εξακολουθήσουν να βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα, αυτό θα έχει αντίκτυπο και στις τιμές του πετρελαίου, λόγω της μετακύλισης του κόστους.

Ακόμα και αυτό να μην συμβεί, όμως, η συνεχιζόμενη πολιτική αναταραχή στη Βενεζουέλα φαίνεται να μειώνει την προσφορά αργού πετρελαίου. Αυτό, σε συνδυασμό με τη διάχυτη ανησυχία για την αύξηση των αμερικανικών αποθεμάτων υγρών καυσίμων, επηρεάζουν αρνητικά το κλίμα στις παγκόσμιες αγορές και οδηγούν σε αυξήσεις των τιμών του πετρελαίου. Προμηθευτείτε το πετρέλαιό σας πριν την ενδεχόμενη αφομοίωση των αυξήσεων, με συνέπεια, αξιοπιστία και ποιότητα υπηρεσιών, από την Petroil Fuels.