Κοινόχρηστα Πολυκατοικιών: Οι ειδικοί της Petroil Fuels απαντάνε 5 + 1 ερωτήσεις!

Κοινόχρηστα πολυκατοικιών: το αιώνιο ζήτημα που απασχολεί τη μέση ελληνική πολυκατοικία! Συνήθως ο διαχειριστής είναι αυτός που επιβαρύνεται με το καθήκον της έκδοσης κοινοχρήστων και έρχεται συχνά αντιμέτωπος με τις ιδιαίτερες απαιτήσεις των ενοίκων. Από την παραγγελία πετρελαίου και τον προγραμματισμό των εργασιών συντήρησης ως τις συνελεύσεις των ενοίκων, ένα είναι σίγουρο: ότι η διαχείριση μιας πολυκατοικίας δεν είναι εύκολη υπόθεση.

Σε αυτό το άρθρο θα απαντήσουμε στις πιο συχνές ερωτήσεις που απασχολούν έναν διαχειριστή ή έναν ένοικο πολυκατοικίας. Μήπως έχεις μείνει κι εσύ μετεξεταστέος σε ό,τι αφορά τα κοινόχρηστα πολυκατοικιών;

1.     Τι καθήκοντα αναλαμβάνει ένας διαχειριστής πολυκατοικίας;

Σε γενικές γραμμές, ένας διαχειριστής είναι ο κύριος συντονιστής και εντολοδόχος μεταξύ των ιδιοκτητών της πολυκατοικίας για θέματα που αφορούν τους κοινόχρηστους χώρους του κτιρίου. Όσον αφορά επιπλέον αρμοδιότητες, αυτές καθορίζονται από τον κανονισμό της εκάστοτε πολυκατοικίας.

Οι αρμοδιότητες του διαχειριστή αφορούν:

  • Την εξόφληση κοινοχρήστων δαπανών όπως ηλεκτρικού ρεύματος, πετρελαίου θέρμανσης και ύδρευσης
  • Την επίβλεψη μηνιαίων ή ετησίων υπηρεσιών, όπως η απολύμανση ή η καθαριότητα κοινοχρήστων χώρων
  • Τον προγραμματισμό εκτάκτων εργασιών για αντιμετώπιση κάποιας βλάβης, π.χ. απόφραξη
  • Τον έλεγχο αποθεμάτων πετρελαίου θέρμανσης και η εντολή για παραγγελία καυσίμων θέρμανσης (εφόσον υπάρχει κεντρική θέρμανση)
  • Τη σύγκληση συνέλευσης των ενοίκων για την επίλυση ζητημάτων που αφορούν την πολυκατοικία

Επίσης, τα κοινόχρηστα πολυκατοικιών είναι η πιο γνωστή αρμοδιότητα των διαχειριστών, καθώς και η έκδοση αναλυτικού λογαριασμού ξεχωριστά για κάθε διαμέρισμα.

2.     Τι ακριβώς περιλαμβάνουν τα κοινόχρηστα πολυκατοικιών;

Τα κοινόχρηστα πολυκατοικιών αποτελούν έξοδα που αφορούν τακτικές και έκτακτες δαπάνες των κοινοχρήστων χώρων μιας πολυκατοικίας. Οι τακτικές δαπάνες αφορούν την καθαριότητα, το ηλεκτρικό ρεύμα, την ύδρευση, καθώς και τα έξοδα θέρμανσης και τη συντήρηση ανελκυστήρα. Οι έκτακτες δαπάνες αφορούν την αντιμετώπιση βλαβών, όπως η επισκευή του καυστήρα.

Η συνεπής διευθέτηση στα κοινόχρηστα πολυκατοικιών συμβάλλει στην έγκαιρη αντιμετώπιση  εκτάκτων αναγκών, την ομαλή λειτουργία της πολυκατοικίας, ακόμα και την πρόληψη μελλοντικών προβλημάτων. Επιπλέον, με αυτόν τον τρόπο ευνοείται και η καλή εμφάνιση και διατήρηση των εγκαταστάσεων του κτιρίου.

3.     Πώς υπολογίζονται τα κοινόχρηστα πολυκατοικιών για κάθε διαμέρισμα;

Τα κοινόχρηστα πολυκατοικιών κατανέμονται σύμφωνα με το καταστατικό κάθε πολυκατοικίας. Το καταστατικό ορίζει το ποσό των κοινοχρήστων και αναφέρει τα χιλιοστά συμμετοχής για κάθε διαμέρισμα.

Η κάθε μια από τις δαπάνες (συντήρηση ανελκυστήρα, έξοδα θέρμανσης κλπ) αντιστοιχούν σε διαφορετικά χιλιοστά συμμετοχής, τα οποία υπολογίζονται με βάση τον όροφο και το εμβαδόν της κάθε ιδιοκτησίας.

Από το σημείο αυτό και μετά, ο υπολογισμός της κάθε εισφοράς αλλάζει. Για παράδειγμα, οι δαπάνες θέρμανσης εξαρτώνται από τον όγκο του διαμερίσματος, ενώ έξοδα όπως το ρεύμα εξαρτώνται από το εμβαδόν της ιδιοκτησίας. Η δαπάνη ανελκυστήρα υπολογίζεται από το εμβαδόν της ιδιοκτησίας, προσαυξημένο κατά 10% για κάθε όροφο προς τα πάνω.

4.     Τελικά ποιος πληρώνει τα κοινόχρηστα πολυκατοικιών: ο ενοικιαστής ή ο ιδιοκτήτης;

Η απάντηση βρίσκεται κάπου στη μέση. Ανάλογα με το είδος της δαπάνης, τα έξοδα τα αναλαμβάνει διαφορετικός συμβαλλόμενος κάθε φορά.

Σε γενικές γραμμές, ο ενοικιαστής αναλαμβάνει τις τακτικές πάγιες δαπάνες, όπως η ΔΕΗ, η καθαριότητα κοινοχρήστων χώρων, τα έξοδα θέρμανσης και τα δημοτικά τέλη.

Όσον αφορά τον ιδιοκτήτη, συνήθως αναλαμβάνει τις έκτακτες δαπάνες, ειδικά όταν αφορούν επέμβαση σε δίκτυα και εγκαταστάσεις. Προβλήματα στην αποχετευτικό ή υδρευτικό δίκτυο, όπως και το αποθεματικό, αποτελούν υποχρεώσεις του ιδιοκτήτη. Επιπλέον, εργασίες συντήρησης ή αναβάθμισης του ακινήτου, όπως βάψιμο, βαρύνουν επίσης τον ιδιοκτήτη.

5.     Πώς εξοφλούνται τα κοινόχρηστα πολυκατοικιών κατά την ενοικίαση;

Η πιο συνηθισμένη πρακτική για την πληρωμή κοινοχρήστων είναι η καταβολή του ποσού από τον ενοικιαστή στον διαχειριστή πολυκατοικίας. Αν στις δαπάνες περιλαμβάνονται και ποσοστά που αναλογούν στον ιδιοκτήτη, τότε ο ενοικιαστής καταβάλλει τα έξοδα και το ποσό αφαιρείται από το επόμενο ενοίκιο.

6.     Πώς συμβάλλει στα κοινόχρηστα έξοδα ένα κενό διαμέρισμα;

Τα κενά διαμερίσματα, σύμφωνα με τους περισσότερους κανονισμούς, συμμετέχουν κανονικά στα κοινόχρηστα πολυκατοικιών. Σύμφωνα με τον νόμο 3741/1929, κάθε ιδιοκτησία είναι υποχρεωμένη να καταβάλλει τις κοινόχρηστες δαπάνες ανεξάρτητα από το αν κατοικείται ή αν είναι επιπλωμένη.

Η συμμετοχή στα κοινόχρηστα έξοδα ενός κενού διαμερίσματος μπορεί να περιοριστεί μόνο σε περίπτωση που υπάρξει ομόφωνη απόφαση των ιδιοκτητών της πολυκατοικίας.

Έκδοση κοινοχρήστων με την υπογραφή της Petroil Fuels

Ο υπολογισμός και η έκδοση κοινοχρήστων είναι δύσκολη υπόθεση, αλλά είμαστε δίπλα σε κάθε διαχειριστή! Έχεις πρόβλημα με τους γείτονες και νιώθεις να πιέζεσαι από το βάρος της διαχείρισης;

Είμαστε εδώ για εσένα! Η Petroil Fuels διαθέτει πακέτα διαχείρισης πολυκατοικίας ώστε να έχεις κάθε μήνα έκδοση κοινοχρήστων, προγραμματισμό των τακτικών εργασιών συντήρησης και ασφάλεια αστικής ευθύνης. Με την επιλογή ενός πακέτου διαχείρισης ή τη δημιουργία ενός πακέτου στα μέτρα σου, η πολυκατοικία σου θα λειτουργεί σαν ρολόι!

Φροντίζουμε ό,τι αξίζει!