Πυροσβεστήρας σε δάπεδο

Κάθε χώρος – οικιακός ή επαγγελματικός – θα πρέπει να είναι εξοπλισμένος με τουλάχιστον έναν πυροσβεστήρα, καθώς η ύπαρξή του μπορεί να αποδειχθεί σωτήρια σε περίπτωση πυρκαγιάς. Εάν ο χώρος σας δεν διαθέτει ήδη, είναι αναγκαίο να φροντίσετε να προμηθευτείτε, και μάλιστα τον κατάλληλο, το συντομότερο δυνατόν. Η επιλογή του σωστού πυροσβεστήρα είναι ζήτημα ασφαλείας, καθώς ο λάθος τύπος μπορεί να έχει αντίθετα αποτελέσματα σε περίπτωση πυρκαγιάς. Ποιοι είναι, όμως, οι παράγοντες που πρέπει να λάβετε υπόψιν ώστε να επιλέξετε τον σωστό πυροσβεστήρα για τον χώρο σας;

Το πρώτο κριτήριο είναι τα είδος των υλικών που επιθυμείτε να προστατεύσετε. Το δεύτερο έρχεται ως προέκταση του πρώτου και αφορά την αποτελεσματικότητα του κατασβεστικού υλικού που περιέχει ο πυροσβεστήρας σας στις πυρκαγιές που μπορεί να προκληθούν από τα υλικά των αντικειμένων που βρίσκονται στον χώρο σας.

Εξαιτίας της ποικιλίας που χαρακτηρίζει τη σύνθεση των καύσιμων υλών, δεν υπάρχει ένας πυροσβεστήρας που είναι εξίσου αποτελεσματικός για κάθε τύπο πυρκαγιάς. Για τον λόγο αυτόν, οι διάφοροι τύποι πυρκαγιάς κατανέμονται διεθνώς σε κλάσεις, με τους πυροσβεστήρες να κατατάσσονται, αντίστοιχα, σε 6 κατηγορίες, με βάση το υλικό κατάσβεσης που περιέχουν.

Η A κλάση πυρκαγιάς προκαλείται από ξύλο, χαρτί, ύφασμα, λάστιχο, πλαστικό και συνήθη απορρίμματα, η B κλάση από εύφλεκτα υγρά (όπως βενζίνη, πετρέλαιο, βερνίκι κ.λπ.), η C κλάση από εύφλεκτα αέρια (όπως το μεθάνιο, το προπάνιο ή το φυσικό αέριο κ.ά.), η D από εύφλεκτα μέταλλα (ασβέστιο, τιτάνιο, ψευδάργυρος, μαγνήσιο κ.ά.) – με εξαίρεση τα μέταλλα που καίγονται σε συνδυασμό με νερό ή αέρα, όπως το νάτριο, η κλάση E αφορά πυρκαγιές σε εξοπλισμό που λειτουργεί με ηλεκτρικό ρεύμα (Η/Υ, πρίζες κ.λπ.) και, τέλος, στην κλάση F ανήκουν οι πυρκαγιές που έχουν προκληθεί από ακόρεστα έλαια και λίπη σε εστίες μαγειρικής.  

Οι 6 κατηγορίες πυροσβεστήρων είναι οι ακόλουθες:

Ξηράς σκόνης

Περιέχουν σκόνη και πεπιεσμένο άζωτο και είναι κατάλληλοι για πυρκαγιές κατηγορίας A, B, C και E. Είναι οι πιο διαδεδομένοι και χωρίζονται σε δύο επιμέρους κατηγορίες, ανάλογα με την ποικιλία της σκόνης που περιέχουν, τις BC και ABC. Η πρώτη περιέχει όξινο ανθρακικό νάτριο ή κάλιο, είναι μη αγώγιμη ηλεκτρικά και μη διαβρωτική, ενώ καθαρίζεται εύκολα με ένα απλό ξεσκόνισμα. Η δεύτερη περιέχει δισόξινο φωσφορικό κάλιο και, ενώ είναι μη αγώγιμη, είναι ελαφρώς διαβρωτική σε περίπτωση που υπάρχει υγρασία. Το κολλώδες κατάλοιπο που αφήνει θα πρέπει να καθαριστεί άμεσα, προκειμένου να μην προκαλέσει ζημιά σε ηλεκτρικές συσκευές.

 

Διοξειδίου του άνθρακα

Όπως δηλώνει και το όνομά τους, περιέχουν διοξείδιο του άνθρακα υπό υψηλή πίεση, σβήνοντας την πυρκαγιά αφαιρώντας της το οξυγόνο. Είναι κατάλληλοι για πυρκαγιές κλάσης B και E, ενώ ελλείψει άλλου πυροσβεστήρα, μπορούν να χρησιμοποιηθούν και στην κλάση Α έχοντας, όμως, περιορισμένη αποτελεσματικότητα. Δεν αφήνουν υπολείμματα μετά τη χρήση και δεν είναι αγώγιμοι στον ηλεκτρισμό, χαρακτηριστικά που τους κάνουν κατάλληλους για χώρους που έχουν ευπαθή ηλεκτρολογικό εξοπλισμό.

 

Αφρού

Η κατάσβεση γίνεται μέσω της δημιουργίας ενός καλύμματος πάνω από την εστία της φωτιάς, ώστε να μην οξυγονώνεται και να μην αναπνέει. Οι πυροσβεστήρες αφρού είναι κατάλληλοι για πυρκαγιές κλάσης Α και Β, ενώ μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για την κλάση F. Δεν αφήνουν κατάλοιπα και μπορούν να καθαριστούν μόνο με νερό.

 

Νερού

Οι πυροσβεστήρες αυτοί είναι κατάλληλοι μόνο για πυρκαγιές κλάσης Α. Δεν πρέπει, σε καμία περίπτωση, να χρησιμοποιούνται για πυρκαγιές των κλάσεων που περιέχουν λάδια ή σε περίπτωση ύπαρξης ηλεκτρικής τάσης, γιατί θα έχουν αντίθετα αποτελέσματα. Στη δεύτερη περίπτωση, εφόσον δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική, βεβαιωθείτε προηγουμένως ότι είναι κλειστός ο γενικός του ρεύματος.

 

Water Mist

Είναι ο πυροσβεστήρες ψεκασμού με νερό και είναι κατάλληλοι για τις κλάσεις A, C και E, αφού δεν είναι αγώγιμοι ηλεκτρικά.

 

Wet Chemical

Περιέχουν κάλιο (οξικό, ανθρακικό ή κιτρικό) και το υλικό τους μοιάζει με αφρό, που μπορεί να μετατρέψει το καυτό λάδι σε σαπούνι, στερώντας από την πυρκαγιά το οξυγόνο. Είναι οι μόνοι κατάλληλοι για πυρκαγιές κλάσης F, κάτι που τους κάνει ιδανικούς για χώρους εστίασης, ενώ χρησιμοποιούνται και για την κλάση Α. Όποιος και αν είναι ο πλέον κατάλληλος τύπος πυροσβεστήρα για τις ανάγκες του χώρου σας, πρέπει να θυμάστε ότι η αναγόμωση και συντήρησή του είναι άκρως σημαντικές διαδικασίες και πρέπει να γίνοναι σε τακτά χρονικά διαστήματα από εξειδικευμένους επαγγελματίες, όπως αυτοί της Petroil Fuels.