Πυλώνες ηλεκτρικού ρεύματος

Και εγένετο φως! Εδώ και 131 χρόνια, η Ελλάδα βρίσκεται στον χάρτη χρήσης ηλεκτρικής ενέργειας, αλλάζοντας μια για πάντα τις ζωές των ανθρώπων, νοικοκυριών και επιχειρήσεων! Το συγκεκριμένο γεγονός μπορεί κάλλιστα να οριστεί ως μια μεγάλη επανάσταση! Αν αναλογιστούμε ότι εργασίες οι οποίες βασίζονταν εξ ολοκλήρου στη μυϊκή δύναμη, έγιναν αμεσότερες και σαφώς αποδοτικότερες, καθώς και το πώς ο ηλεκτρισμός έκανε ευκολότερη τη καθημερινή ζωή – φωτισμός, θέρμανση, διατήρηση τροφίμων, κ.λπ. – μπορούμε να πούμε με ασφάλεια ότι η έλευσή του στη χώρα μας αποτελεί ένα από τα κορυφαία γεγονότα των τελευταίων αιώνων της ιστορίας μας!

Ποιοι ήταν οι πρώτοι χώροι που φωταγωγήθηκαν στην Ελλάδα; Πότε ο ηλεκτρισμός έγινε προσβάσιμος στο καταναλωτικό κοινό; Πότε έφτασε το ηλεκτρικό ρεύμα στο πιο απομακρυσμένο νησί και στους ορεινούς οικισμούς της χώρας μας; Σε αυτό το άρθρο, η Petroil Fuels σας ετοίμασε μια πανοραμική ανασκόπηση που θα έχει θέμα την συναρπαστική ιστορία του ηλεκτρικού ρεύματος στη χώρα μας, η οποία καταλήγει στη σημερινή εποχή και ρίχνει μια «κλεφτή» ματιά στο μέλλον. Ξεκινάμε;

1889 – 1929: Η αρχή

Το 1889 ήταν η χρονιά που o ηλεκτρισμός «έφτασε»  στην Ελλάδα. Η πρώτη μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας δημιουργείται στην Αθήνα – με τα ανάκτορα και το κέντρο της πόλης να αποτελούν τους πρώτους χώρους που φωταγωγούνται με χρήση ηλεκτρικής ενέργειας! Μετά από λίγους μήνες, η Θεσσαλονίκη φωτίζεται, επίσης, από ηλεκτρικό ρεύμα για πρώτη φόρα. Δέκα χρόνια αργότερα, και με τη συμμετοχή της εθνικής τράπεζας και της αμερικανικής εταιρίας Thomson – Houston, ιδρύεται η Ελληνική Ηλεκτρική Εταιρία η οποία μέχρι το 1929 θα χαρίσει τη μαγεία του ηλεκτρισμού σε 250 πόλεις!

1930 – 1955: H ιστορία του ηλεκτρικού ρεύματος ξεκινάει να εδραιώνεται

Μέχρι το 1950, στην Ελλάδα δραστηριοποιούνταν 385 εταιρίες παραγωγής και διανομής ηλεκτρικού ρεύματος. Ως πρώτη ύλη, χρησιμοποιούνταν το πετρέλαιο και οι εισαγόμενοι γαιάνθρακες. Ωστόσο, τόσο ο διαχωρισμός της παραγωγής σε πολλές μονάδες όσο και το κόστος των εισαγόμενων υλών, καθιστούσε το ηλεκτρικό ρεύμα ως είδος πολυτελείας.

Τον Αύγουστο του 1950 και με την ίδρυση της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού, άρχισε η αξιοποίηση των εγχώριων πόρων, καθώς και η ενοποίηση της παραγωγής σε ενιαίο δίκτυο. Μέχρι το 1955, ο πληθυσμός της χώρας που είχε πρόσβαση σε ηλεκτρισμό αυξήθηκε κατά 4,1%, ενώ η κατανάλωση ανά κάτοικο κατά σχεδόν 100%!

1955 και μετά: Το παρόν και μια ματιά στο μέλλον

Μετά το 1955 και περίπου μέχρι το 1980, το ηλεκτρικό ρεύμα κατέκτησε κάθε μέρος της χώρας μας – από μικρά ορεινά χωριά, μέχρι απομακρυσμένα ακριτικά νησιά!

Φτάνοντας στη σύγχρονη ιστορία μας και την οικονομική κρίση στην Ελλάδα, η τιμολόγηση του ηλεκτρικού ρεύματος, μετά από αλλεπάλληλες αυξήσεις, το κατέστησε για πολλούς ανθρώπους σχεδόν απρόσιτο.

Η Petroil Fuels, θέτοντας πάντοτε στο επίκεντρο τις δικές σας ανάγκες, φιλοδοξεί να αλλάξει το τοπίο συμπράττοντας σε ένα μέλλον φωτεινό, οικολογικό και προσβάσιμο για όλους! Μπαίνοντας δυναμικά στον κλάδο της ενέργειας, ως επίσημος συνεργάτης της Protergia η οποία και παράγει άνω του 10% της συνολικής ελληνικής ηλεκτρικής ενέργειας, προσφέρουμε ολοκληρωμένες υπηρεσίες ηλεκτρισμού, με άκρως ανταγωνιστικά πακέτα!

Πηγή: Left.gr