Φυσικό αέριο ή υγραέριο:Μετρητές πίεσης φυσικού αερίου

Βρίσκεστε και εσείς σε αναζήτηση μιας πηγής ενέργειας που να είναι φιλική προς το περιβάλλον αλλά δεν ξέρετε τι να επιλέξετε ανάμεσα σε φυσικό αέριο και υγραέριο; Είμαστε εδώ για εσάς ακόμα μία φορά.

Συγκρίνουμε τις δύο εναλλακτικές σας ως προς τις επιδόσεις τους σε τρεις βασικούς παράγοντες : ασφάλεια, σχέση τιμής – απόδοσης και σύνθεση – περιβαλλοντική συμπεριφορά.

Ασφάλεια

Με το φυσικό αέριο θα έχετε μία εξαιρετικά καθαρή καύση, αλλά – σε αντίθεση με το υγραέριο – δεν θα μπορείτε να το αποθηκεύσετε σε μεγάλες ποσότητες, καθώς ακόμα και σε συνθήκες πίεσης διατηρεί την αέρια μορφή του.

Το φυσικό αέριο, επίσης, καίγεται πιο αργά. Αυτό, σε συνδυασμό με τη χαμηλή του πυκνότητα – που το ωθεί προς τα πάνω σε περίπτωση διαρροής – και τον υψηλό βαθμό οκτανίων του – που αποκλείει τις αυταναφλέξεις – είναι οι παράγοντες που καθιστούν το φυσικό αέριο το πιο ασφαλές καύσιμο.

Φυσικό αέριο ή υγραέριο: Τιμή & Απόδοση

Η τιμή του φυσικού αερίου είναι χαμηλότερη από αυτήν του πετρελαίου, κάτι που συμβάλλει στην εξοικονόμηση χρημάτων. Η πλήρης καύση του προσφέρει συνδυασμό μεγαλύτερης απόδοσης και χαμηλότερης κατανάλωσης, ενώ το χαμηλού κόστους παραγωγής και διάθεσής του, το κάνουν μία ιδιαίτερα οικονομική επιλογή για τους οδηγούς.

Στην οικιακή χρήση, το φυσικό αέριο μας επιτρέπει να κάνουμε με ακρίβεια τη μέτρηση και χρέωση της κατανάλωσης, ενώ ταυτόχρονα μειώνει τα κόστη που απαιτούνται στη συντήρηση των συσκευών, ενώ για τη χρήση του δεν είναι απαραίτητη η εγκατάσταση δεξαμενής.

Από την άλλη πλευρά, πρέπει να αναφερθεί ότι το δίκτυο του φυσικού αερίου είναι ακόμα σε εξέλιξη και ως εκ τούτου, πολλές περιοχές – ακόμα και στις μεγάλες πόλεις – βρίσκονται ακόμα εκτός. Το υγραέριο παρέχει αυτονομία και επομένως είναι ιδανικό για τις περιοχές αυτές. Επιπλέον, αυξάνει την ταχύτητα θέρμανσης και έχει υψηλή ενεργειακή απόδοση, κάτι που το κάνει την πλέον κατάλληλη μορφή ενέργειας για συστήματα κεντρικής θέρμανσης.

Σύνθεση & Περιβαλλοντική Συμπεριφορά

Και τα δύο αποτελούν παραπροϊόντα του αργού πετρελαίου. Στα συστατικά του φυσικού αερίου βρίσκουμε κυρίως μεθάνιο, υδρογονάνθρακες όπως αιθάνιο και προπάνιο, αέρια όπως άζωτο, ήλιο και διοξείδιο του άνθρακα, ενώ περιέχει και πολύ μικρές ποσότητες υδρατμών. Για την ευκολότερη ανίχνευση διαρροών στο μίγμα προστίθεται και ειδική ουσία με βάση το θείο.

Από την άλλη πλευρά, το υγραέριο περιέχει προπάνιο, προπυλένιο, βουτάνιο και βουτυλένιο σε διάφορα μίγματα.

Η καύση του φυσικού αερίου, όμως, παράγει μικρότερες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα και έτσι οι συνέπειες που έχει στο περιβάλλον και τον άνθρωπο είναι λιγότερο επιβλαβείς. Δεν αφήνει δυσάρεστες οσμές και υπολείμματα και δεν είναι τοξικό.