Φίδι στο έδαφος

Που εμφανίζονται τα φίδια

Η εμφάνιση των φιδιών ποικίλλει σημαντικά ανάλογα με τα είδη. Σε όλα τα είδη αυτών των ερπετών δεν έχουν αναπτυχθεί τα πόδια. Κυμαίνονται από περίπου 10 cm έως αρκετά μέτρα σε μήκος.Τα χρώματα τους μπορούν να είναι ζωντανά πράσινα, κόκκινα ή κίτρινα με σκούρο μαύρο ή καφέ. Πολλά φίδια έχουν διακριτές ρίγες. Αν και πολλοί άνθρωποι τα φοβούνται, τα φίδια είναι ένα πολύ σημαντικό μέρος του οικοσυστήματός μας. Βοηθούν στον έλεγχο των παρασίτων για μια ποικιλία από αυτά.

Τα περισσότερα είδη φιδιών που βρίσκονται στη χώρα μας είναι μη δηλητηριώδη και δεν αποτελούν κίνδυνο για τους ανθρώπους. Παρ ‘όλα αυτά πολλοί άνθρωποι έχουν βαθιά ριζωμένο το φόβο για τα φίδια και δεν τα θέλουνε γύρω από τα σπίτια τους. Το πιο κοινό είδος δηλητηριώδους φιδιού είναι η οχιά που έχει συνήθως κοντό και χοντρό σώμα ενώ το χρώμα ποικίλει αλλά η βασική απόχρωση είναι του γκρι.

Συμπεριφορά και διατροφή

Τα φίδια έχουν πολλούς διαφορετικούς τρόπους για να σκοτώσουν  το θήραμά τους. Τρέφονται με βάτραχους, σαλαμάνδρες, έντομα, σκουλήκια, μικρά τρωκτικά και πτηνά. Τα δηλητηριώδη φίδια έχουν αιχμηρά και κούφια δόντια για να διαπερνούν το δέρμα και να εγχέεται το δηλητήριο στο θήραμα. Τα μη δηλητηριώδη φίδια χρησιμοποιούν τη συστολή του σώματος τους να υποτάξουν τη λεία τους. Θα δαγκώσουν το θήραμα και γρήγορα τυλίγονται γύρω από αυτό.

Με την πίεση που ασκούν, το θήραμα συνήθως ασφυκτιά. Ανεξάρτητα από τη μέθοδο της σύλληψης, το θήραμα καταναλώνεται ολόκληρο. Η κάτω γνάθος είναι αρθρωτή και μπορεί να ανοίξει πάρα πολύ, επιτρέποντας τα φίδια να καταναλώνουν θήραμα μεγαλύτερα από το στόμα τους. Τα φίδια είναι ψυχρόαιμα ζώα και αυτός είναι ο λόγος που πέφτουν σε χειμερία νάρκη κατά τη διάρκεια του Χειμώνα.

Αναπαραγωγή

Τα φίδια συνήθως ζευγαρώνουν την άνοιξη. Μερικά είδη γεννούν  αυγά ενώ άλλα γεννούν ζωντανά μικρά. Ο αριθμός των απογόνων ποικίλλει ανάλογα με τα είδη.

Πρόληψη

Μερικά βήματα μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της παρουσίας ενός φιδιού στο χώρο σας. Κατ ‘αρχάς αφαιρέστε αντικείμενα που είναι ιδανικά σημεία για να φωλιάσει ένα φίδι όπως σωρούς ξύλων, σωρούς από μπάζα, υψηλή χλόη και κατάφυτη βλάστηση. Επίσης σφραγίστε καλά όλα τα ανοίγματα του κτιρίου που θέλετε να προστατέψετε.

  • Άμεση και στοχευμένη επέμβαση
  • Συνετή χρήση φάρμακων
  • Συνδυασμό εφαρμογών
  • Επικέντρωση στην ασφάλεια
  • Προσαρμογή στις ιδιαιτερότητες του κάθε χώρου
  • Ανάλυση και καταγραφή των αποτελεσμάτων
  • Προσφορές και εκπτώσεις κατά περιόδους
  • Εγγύηση αποτελέσματος

Φίδια – αντιμετώπιση

Χρήση φιδοαπωθητικών σκευασμάτων σε διάφορες μορφές (κόκκων, σκόνης ή εμποτισμένου ξύλου). Τοποθετούνται δημιουργώντας ζώνες ασφαλείας περιμετρικά στον χώρο κάλυψης.