Επίδομα θέρμανσης 2021-2022: Κείμενο Κουμπαράς γουρουνάκι πάνω σε καλοριφέρ

Από μέρα σε μέρα αναμένεται η έναρξη λειτουργίας της πλατφόρμας για την καταβολή των δικαιολογητικών για το επίδομα θέρμανσης 2021-2022. Κατά πολύ αυξημένο σε σχέση με πέρυσι, θα είναι το φετινό επίδομα, δήλωσε η Κυβέρνηση θέλοντας να δώσει μια ανάσα στα ελληνικά νοικοκυριά μετά τις τσουχτερές τιμές σε όλα τα καύσιμα.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών το επίδομα θέρμανσης θα ανέλθει στα 168 εκ. € και οι δικαιούχοι θα φτάσουν τους 1 εκ., έναντι 707.000 πέρυσι. Η έναρξη καταβολής των αιτήσεων έχει προγραμματιστεί στις 10 Νοεμβρίου 2021, ενώ σε αναμονή βρίσκονται και οι ανακοινώσεις των όρων και των προϋποθέσεων για την καταβολή του επιδόματος.

Επίδομα θέρμανσης 2021: Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

Σύμφωνα με τις περσινές αλλαγές, πρόσβαση στο επίδομα θέρμανσης έχουν πλέον όσοι ζεσταίνονται με πετρέλαιο θέρμανσης, φυσικό αέριο, καυσόξυλα ή βιομάζα – πέλετ. Βασική προϋπόθεση για τις δύο αυτές περιπτώσεις είναι η κύρια κατοικία τους να βρίσκεται σε οικισμό με πληθυσμό έως 2.500 κατοίκους.

Γενικότερα το επίδομα θέρμανσης δικαιούνται:

 • Έγγαμοι, άγαμοι ή σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει οι οποίοι το προηγούμενο έτος είχαν ετήσιο εισόδημα 14.000€. και κατείχαν την 1η Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους κτίσματα και εντός σχεδίου πόλεως οικόπεδα συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 180.000€.
 • Έγγαμοι και συνάψαντες σύμφωνων συμβίωσης φορολογούμενοι, οι οποίοι το προηγούμενο έτος είχαν ετήσιο οικογενειακό εισόδημα μέχρι 20.000€ και την 1η Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους κατείχαν κτίσματα και εντός σχεδίου πόλεως οικόπεδα αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000€.

Πως θα κυμανθεί φέτος το επίδομα θέρμανσης

Το όριο προσαυξάνεται για κάθε εξαρτώμενο τέκνο κατά 3.000€.
Για κάθε τέκνο το εισοδηματικό όριο αλλάζει σε κάθε οικογένεια ως εξής:

 • Ένα τέκνο στα 23.000€
 • Δυο τέκνα στα 26.000€
 • Τρία τέκνα, στα 29.000€

Για την φετινή χρονιά το επίδομα θέρμανσης προβλέπεται να διακυμανθεί από 100€ κατώτατη τιμή, έως και 750€ ανώτατη τιμή. Τα ποσά αυτά διαφοροποιούνται ωστόσο βάσει των παρακάτω κατηγοριών:

 • 36% για τα νοικοκυριά χωρίς παιδιά
 • 49% για τις οικογένειες με ένα παιδιά
 • 59% για τις οικογένειες με δύο παιδιά
 • 68% για τις οικογένειες με τρία παιδιά

Πότε θα ανοίξει η πλατφόρμα;

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που δόθηκαν από το Υπουργείο Οικονομικών η πλατφόρμα myΘέρμανση, για την κατάθεση των εγγράφων για το επίδομα θέρμανσης θα παραμείνει ανοιχτή από τις 10 Νοεμβρίου έως τις 30 Νοεμβρίου. Η καταβολή της πρώτης δόσης θα πραγματοποιηθεί 30 Δεκεμβρίου σε όσους θα λάβουν πρώτη φορά το επίδομα. Είκοσι μέρες νωρίτερα θα λάβουν προκαταβολικά, αντίστοιχο ποσό με αυτό που παρέλαβαν πέρυσι, όσοι είχαν λάβει το επίδομα θέρμανσης και τον προηγούμενο χρόνο. Η δεύτερη δόση πρόκειται να καταβληθεί εντός του 2022 και μετά τον έλεγχο των απαραίτητων δικαιολογητικών.  Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δώσουν οι δικαιούχοι, καθώς αν δεν υποβάλουν τιμολόγια και αποδείξεις θα κληθούν να επιστρέψουν την πρώτη δόση του επιδόματος.

Στην ίδια πλατφόρμα οι δικαιούχοι για το επίδομα θέρμανσης, θα μπορούν όχι μόνο να καταθέσουν τα δικαιολογητικά για την παραλαβή του, αλλά και να υποβάλλουν τα τιμολόγια προμήθειας καυσίμων και τους λογαριασμούς φυσικού αερίου μέχρι τέλος Απριλίου.

Επιπλέον στήριξη και επιδόματα

Σε μια προσπάθεια υποστήριξης της Ελληνικής Οικονομίας, ο Πρωθυπουργός της χώρας ανήγγειλε τον διπλασιασμό του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης για τα πολύ ευάλωτα νοικοκυριά και συγκεκριμένα για όσους δικαιούνται το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα.

Δηλαδή:

 • Μια οικογένεια 2 ενήλικων μελών, θα λάβει συνολικά ποσό ενίσχυσης 600€
 • Ενώ για κάθε ανήλικο τέκνο το ποσό θα προσαυξάνεται κατά 50€

Παράλληλα εξετάζεται η στήριξη των συνταξιούχων που λαμβάνουν επικουρική σύνταξη κάτω από 1.000€ καθώς και η στήριξη των υγειονομικών υπαλλήλων που δεν έχουν λάβει κάποιο επίδομα από το προηγούμενο Πάσχα. Οι τελικές αποφάσεις θα δοθούν μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου.