Σωλήνες σε οροφή κτιρίου

Η σωστή λειτουργία της αποχέτευσης μπορεί να αποδειχθεί σωτήρια σε πολλές περιπτώσεις, ειδικά αν λάβει κανείς υπ’ όψιν τα ακραία καιρικά φαινόμενα των έντονων βροχοπτώσεων που έχουν πλήξει, αρκετές φορές, τη χώρα μας.

Ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες, για την εύρυθμη λειτουργία, είναι ο τακτικός καθαρισμός και η απόφραξη των αποχετεύσεων, αλλά και ο συχνός καθαρισμός των αγωγών από λύματα και λίπη.  Σημαντική προϋπόθεση, όμως, αποτελεί και η σωστή λειτουργία του δημόσιου δικτύου αποχέτευσης που – για την Αττική – ανήκει στη δικαιοδοσία της ΕΥΔΑΠ, η οποία έχει πλάνο συντήρησης και αντικατάστασης μεγάλων τμημάτων του. 

Στόχος της ΕΥΔΑΠ είναι να συνδυάσει τα θετικά του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, με αφορμή την ένταξή της στο Υπερταμείο και με ορίζοντα ανάπτυξης το 2020. Σε πρόσφατη συνέντευξή του, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ, Γιάννης Μπενίσης, εμφανίστηκε καθησυχαστικός για τα τιμολόγια νερού στην Αττική, λόγω της εφαρμογής της νέας κοινοτικής οδηγίας από την ΕΕ, ενώ, ταυτόχρονα, μίλησε για το πλάνο νέων έργων στην Αττική και τα εμπόδια που αυτά συναντούν.

Στη συνέντευξή του, ο κ. Μπενίσης ανέφερε ότι οι μεγάλοι τροφοδοτικοί αγωγοί του δικτύου έχουν κατασκευαστεί κατά τμήματα, μέχρι και 85 χρόνια πριν, γεγονός που επιβάλλει τη συντήρηση και αντικατάστασή τους. Στόχος είναι η αντικατάσταση να γίνεται σε ποσοστό περίπου 3% ανά έτος. 

Επιπλέον, ανακοίνωσε την ύπαρξη 5ετούς επενδυτικού πλάνου της ΕΥΔΑΠ για τη γεωγραφική επέκταση και τον εκσυγχρονισμό των δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης, συνολικού budget 1 δισεκατομμυρίου ευρώ. Στόχος είναι να δοθεί οριστική λύση στο πρόβλημα διαχείρισης αστικών λυμάτων σε περιοχές της Ανατολικής Αττικής, με την κατασκευή υπερσύγχρονων Κέντρων Επεξεργασίας Λυμάτων στις περιοχές της Ραφήνας, του Πικερμίου, των Σπάτων και της Αρτέμιδας. Πρόκειται για κέντρα μοναδικά στο είδος τους σε παγκόσμιο επίπεδο, που δεν θα επηρεάζουν το περιβάλλον, έχοντας, μάλιστα, «εκπαιδευτικό ρόλο στην περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση και την επαναχρησιμοποίηση του ανακτημένου νερού» και φτάνοντας ακόμα και στο σημείο να αποτελέσουν τουριστικό αξιοθέατο για την περιοχή.

Το απαιτούμενο κεφάλαιο έχει εξασφαλιστεί μέσα από προγράμματα χρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κάποιους πόρους της ΕΥΔΑΠ, που θα διατεθούν, όπου αυτό είναι απαραίτητο. Ταυτόχρονα, βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαδικασίες για τα έργα αποχέτευσης στον δήμο Μαραθώνα, στις περιοχές των Γλυκών Νερών και Φουρεζίου του δήμου Παιανίας και στον δήμο της Παλλήνης.

Αν αναζητάτε έναν ακόμα σύμμαχο για την προληπτική συντήρηση του αποχετευτικού σας δικτύου, η Petroil Fuels είναι αυτό που χρειάζεστε!