Σιφώνι μπάνιου που απορροφά νερό

Οι φραγμένες σωληνώσεις στην κουζίνα ή το μπάνιο αποτελούν πρόβλημα για την καθημερινότητα πολλών νοικοκυριών. Προκειμένου να τις αποφύγετε και να γλιτώσετε την επίσκεψη από έναν υδραυλικό, υπάρχουν τρεις απλές πρακτικές που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε, αφότου δείτε προειδοποιητικά σημάδια, όπως φράξιμο των σωληνώσεων και δυσάρεστες οσμές. Ποιες είναι, όμως, οι πρακτικές αυτές; 

Βραστό νερό

Ξεκινώντας από την πιο απλή, γεμίστε έναν βραστήρα ή μία κατσαρόλα με νερό και, αφού περιμένετε να φτάσει σε σημείο βρασμού, ρίξτε το καυτό νερό σταδιακά στις σωληνώσεις. Αφήστε κάποια δευτερόλεπτα να μεσολαβούν ανάμεσα στα αδειάσματα. Αυτός ο εύκολος, γρήγορος και ανέξοδος τρόπος είναι ιδανικός για να ξεβουλώσετε τον νεροχύτη ή την μπανιέρα σας, ειδικά όταν οι σωληνώσεις σας δεν είναι ιδιαίτερα βουλωμένες. Είναι, επίσης, ιδανικός και για προληπτική χρήση. 

Αλάτι και Μαγειρική Σόδα

Η καταλληλότερη πρακτική για απόφραξη σωληνώσεων που έχουν προβλήματα εξαιτίας συσσωρευμένου λίπους ή γράσου είναι η ανάμειξη μισής κούπας επιτραπέζιου αλατιού και μισής κούπας σόδας. Μοιράστε το μείγμα στις σωληνώσεις, στη συνέχεια ρίξτε μία κούπα βραστό νερό σε κάθε σιφόνι και αφήστε το να δράσει για όλη τη νύχτα. Ο συνδυασμός αυτός του αλατιού, της σόδας και του καυτού νερού θα δημιουργήσει μία αντίδραση που θα καταλήξει στην –προσωρινή- απόφραξη των σωληνώσεών σας. 

Ξύδι και Μαγειρική Σόδα

Όταν κρίνεται απαραίτητο να ληφθούν ακόμα πιο δραστικά μέτρα για την απόφραξη των σωληνώσεών σας, η λύση βρίσκεται στον συνδυασμό μαγειρικής σόδας και ξυδιού. Τοποθετήστε στην είσοδο κάθε σιφονιού – στον νεροχύτη, την μπανιέρα και τον νιπτήρα – μισή κούπα μαγειρικής σόδας. Στη συνέχεια ζεστάνετε στον φούρνο μικροκυμάτων από μία κούπα λευκό ξύδι για κάθε είσοδο. Σιγά – σιγά, ρίξτε το ξύδι πάνω από τη σόδα, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή, καθώς η χημική αντίδραση μεταξύ των δύο αυτών υλικών προκαλεί αφρισμό και αναθυμιάσεις. Αφού τα αφήσετε να δράσουν για περίπου μισή ώρα, ανοίξτε τη βρύση και ξεπλύνετε με άφθονο νερό.

Έξτρα συμβουλή για την μπανιέρα: Μισή ώρα αφότου ρίξετε το ξύδι πάνω από τη σόδα, κλείστε το σιφόνι με την τάπα της μπανιέρας και γεμίστε την με νερό. Μόλις γεμίσει, ανοίξτε και πάλι το σιφόνι, ώστε η πίεση από τον συσσωρευμένο όγκο του νερού να λειτουργήσει αποφρακτικά.

Φυσικά, καμία από τις παραπάνω μεθόδους, όσο αποτελεσματική και αν είναι, δεν αποτελεί μόνιμη λύση για την απόφραξη της αποχέτευσής σας. Η διαδικασία θα πρέπει να ανατίθεται σε εξειδικευμένους και έμπειρους τεχνικούς, όπως αυτούς με τους οποίους συνεργάζεται η Petroil Fuels.