Κορονοϊος και άνοιγμα των σχολείων

Η απόφαση της κυβέρνησης για το άνοιγμα των σχολείων ήρθε να διχάσει γονιούς, εκπαιδευτικούς αλλά και επιστήμονες. Ενώ στην Αττική η αύξηση των κρουσμάτων είναι ραγδαία, όλοι αναμένουμε τα αποτελέσματα για το επικείμενο άνοιγμα των σχολείων.

Τρόπος λειτουργείας μετά το άνοιγμα των σχολείων

Πιο συγκεκριμένα, το άνοιγμα των σχολείων στις 11/1/2021 αφορά νηπιαγωγεία, δημοτικά και σχολεία Ειδικής Αγωγής. Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική τόσο κατά τη διάρκεια των μαθημάτων όσο και κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων. Ακόμα, τα σχολεία υποχρεούνται να είναι εξοπλισμένα με αντισηπτικό σε όλους τους χώρους, ώστε να είναι πάντα προσβάσιμο για όλους.

Αναφορικά με τα κυλικεία, το άνοιγμα τους θα γίνει κατά τους κανόνες που είχαν επισημανθεί στο σχολικό άνοιγμα του Σεπτεμβρίου. Οι αποστάσεις κατά τη διάρκεια της αναμονής στο κυλικείο είναι απαραίτητες και θα πρέπει να επισημαίνονται συχνά στους μαθητές.

Ακόμη, έχει επισημανθεί πως τα σχολεία που διαθέτουν περισσότερες από μια εισόδους οφείλουν να τις χρησιμοποιήσουν. Έτσι θα αποφεύγεται ο συνωστισμός. Οι αίθουσες θα πρέπει να αερίζονται πλήρως 15 λεπτά πριν την έναρξη των μαθημάτων και σε κάθε διάλειμμα. Κατά τη διάρκεια των μαθημάτων είναι απαραίτητη η ύπαρξει τουλάχιστον ενός παραθύρου. Τις κρύες ημέρες προτείνεται το άνοιγμα των παραθύρων για 5 λεπτά ανά εικοσάλεπτο.

Οι κοινόχρηστοι χώροι εντός του σχολείου, όπως οι βιβλιοθήκες, τουαλέτες, σχολικά γυμναστήρια, πρέπει να αερίζονται τακτικά και πλήρως. Η χρήση τους θα πρέπει να γίνεται ανά ομάδες συγκεκριμένου αριθμού, αναλόγως το μέγεθος της αίθουσας.

Κατά τις ψυχρότερες ημέρες, η χρήση θερμαντικών σωμάτων ή κλιματισμού είναι εφικτή. Ωστόσο δεν θα πρέπει να παραλείπεται το άνοιγμα των παραθύρων πάνω από τα θερμαντικά σώματα, όχι όμως σε ανάκληση. Από την άλλη, οι αίθουσες που χρησιμοποιούν κλιματισμό, θα πρέπει να ρυθμίζονται στο μέγιστο ποσοστό εισαγωγής νωπού αέρα. Έτσι παρεμποδίζεται η ανάπτυξη μικροβίων.

Τι πρέπει να προσέξουν οι γονείς

Αυτό το άνοιγμα των σχολείων είναι διαφορετικό και για τους γονείς, οι οποίοι πρέπει να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα.

Η μεταφορά των μαθητών, από και προς το σχολείο, πρέπει να γίνεται από ένα σταθερό πρόσωπο. Η παραμονή των συνοδών στον χώρο του σχολείου να μην διαρκεί περισσότερο από το απαραίτητο. Γενικά συνιστάται οι γονείς να βρίσκονται 5 λεπτά πριν την προκαθορισμένη ώρα παραλαβής των παιδιών, ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός. Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική και για τους γονείς καθ’ όλη τη διάρκεια της παράδοσης ή παραλαβής των παιδιών.
Οι γονείς θα πρέπει να εξοπλίζουν καθημερινά τους μαθητές με τουλάχιστον 4 μάσκες προστασίας. Έτσι θα μπορούν να τις αλλάζουν ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Το αντισηπτικό είναι ακόμη ένα αντικείμενο που δεν πρέπει να λείπει από τις σχολικές τσάντες.
Επιπλέον, έχει γνωστοποιηθεί από τον ΕΟΔΥ η πραγματοποίηση δειγματοληπτικών ελέγχων στα σχολεία καθώς και σε διάφορα σημεία των δήμων. Με αυτό τον τρόπο στοχεύεται να αποφευχθεί μια νέα έξαρση.
Ας μην ξεχνάμε πως η αντιμετώπιση των γονέων σε ένα τόσο σημαντικό ζήτημα παίζει τον μεγαλύερο ρόλο. Αυτό δίνει το παράδειγμα στα παιδιά. Όταν ένας γονιός δείχνει κοινωνική ευθύνη τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα, εκπαιδεύει το παιδί του σε αυτό.

Διχασμός για το άνοιγμα των σχολείων

Η απόφαση για το άνοιγμα των σχολείων έχει προκαλέσει αντιδράσεις. Μέχρι σήμερα δεν έχει αποσαφηνιστεί το αποτέλεσμα της χαλάρωσης των μέτρων κατά την εορταστική περίοδο. Την ίδια στιγμή η πρωτεύουσα και η Αττική ευρύτερα, σημειώνουν διαρκή αρνητικά ρεκόρ στην αύξηση κρουσμάτων παρά το lockdown.


Αυτοί είναι οι λόγοι που επιστήμονες παρουσιάζονται επιφυλακτικοί στο άνοιγμα των σχολείων. Παρά τις αντιδράσεις, οι περισσότεροι ειδικοί ισχυρίζονται πως με την πιστή τήρηση των μέτρων όλα θα είναι θετικά. Σκοπός είναι αυτό το άνοιγμα των σχολείων, να αποτελέσει την αρχή της επιστροφής μας στην κανονικότητα! Το άνοιγμα των σχολείων της 11ης Ιανουαρίου πιθανώς να ακολουθήσει το άνοιγμα των Γυμνασίων και των Λυκείων. Αυτό θα κριθεί απο τα αποτελέσματα στο προσεχές διάστημα.


Στην Petroil Fuels φροντίζουμε όσους αγαπάς! Με την εφαρμογή υπηρεσιών μικροβιολογικής απολύμανσης σε εκπαιδευτήρια, εξασφαλίζουμε την υγιεινή του χώρου σας. Έτσι, προστατεύουμε τόσο τους μαθητές όσο και τις οικογένειές του! Στόχος μας είναι να συμβάλλουμε με τον τρόπο μας στην ομαλή επιστροφή μας στην κανονικότητα!